KRIGET I UKRAINA

EU:s luftrum stängs för ryskt flyg

EU-minister Hans Dahlgren. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ukrainakriget (TT)

Luftrummet över Sverige, liksom över övriga EU-länder, stängs för ryskt flyg. Beskedet kommer från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Sverige har förberett ett flygförbud, enligt EU-minister Hans Dahlgren.

Beskedet från von der Leyen kom inför ett utrikesministermöte för EU-länderna, där flera insatser gentemot Ryssland diskuteras.

– Vi vill att det här ska gå så snabbt som det över huvud taget är möjligt och bäst och snabbast blir det om vi kan få ett gemensamt EU-beslut, sade Hans Dahlgren inför söndagskvällens möte.

Förberedelserna för ett förbud över svenskt luftrum hade redan inletts inför EU-beslutet.

– Det krävs vissa formaliteter, men det kan gå så fort som på bara några timmar eller högst ett dygn, sade Dahlgren inför EU-beslutet.

Den finländske transportministern Timo Harakka har tidigare meddelat att flygförbud införs. Finland och Ryssland delar omkring 130 mils gräns.

Samma dag som Ryssland inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina beslutade Sverige och Finland att inte tillåta den ryska statsdumans talman Vjatjeslav Volodin att flyga över länderna, när han skulle ut och resa. Det uppges ha förlängt hans resa med två och en halv timme.