KRIGET I UKRAINA

Ukrainas ambassadör tacksam för svenska stödet

Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk intervjuas efter mötet med försvarsutskottet i riksdagen. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Ukrainakrisen (TT)

Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk var på plats i riksdagen för att diskutera hur Sverige kan bidra efter Rysslands invasion. Men han specificerade inte vilka svenska åtgärder man vill se.

– Jag är väldigt glad för att alla partier i riksdagen har uttryckt sin solidaritet, säger Plachotnjuk efter mötet.

Det råder olika syn på frågan om Sverige ska bistå Ukraina med militärmateriel. Från oppositionspartierna vill man se stöd av den här typen, men regeringen har hittills inte gått på den linjen.

På torsdagen befann sig Ukrainas Sverigeambassadör Andrij Plachotnjuk i riksdagen för ett möte med försvarsutskottet om hur Sverige kan hjälpa Ukraina.

Tacksam för stödet

– Jag är väldigt glad för att alla partier i riksdagen har uttryckt sin solidaritet och sitt stöd till Ukraina, säger Plachotnjuk efter ett möte med riksdagspartierna.

På frågan om hur Sverige skulle kunna hjälpa Ukraina blev svaret generellt och utan detaljer.

– Jag presenterade hur vi ser på framtida åtgärder och stöd från våra vänner i världen i syfte att vi ska kunna försvara oss och för att öka vår motståndskraft mot det i allra högsta grad akuta militära hotet från Ryssland, säger Plachotnjuk.

TT: Vill ni ha militärt materiel från Sverige?

– Vi har adresserat alla länder som har en vänskaplig relation till Ukraina gällande försvarsassistans. Vi har även adresserat våra vänner gällande finansiellt och humanitärt stöd och för ett prompt och robust stöd som internationellt svar till de flagranta kränkningar av internationell lag som Kreml gjort sig skyldigt till.

"Är skamligt"

Även Lars Adaktusson, Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson, deltog på mötet.

Han anser inte att mötet gav några tillfredsställande svar från regeringens sida.

– - Ambassadören hade en lista på länder som har erbjudit hjälp och på den listan finns inte Sverige med. Det tycker jag är skamligt, är det någon gång vi ska hjälpa till även när det gäller militär utrustning och försvarsmateriel så är det nu när en demokrati i vår närhet utsätts för ett övergrepp, säger han.

Owe Nilsson/TT

Klas Widestrand/TT