KRIGET I UKRAINA

Ökad beredskap på Migrationsverket

Migrationsverket har inlett det man kallar särskild händelse Ukraina. Arkivbild. Bild: Adam Wrafter/SvD/TT

Ukrainakrisen (TT)

Migrationsverket har inlett en särskild händelse med anledning av utvecklingen i Ukraina.

Än syns inga migrantströmmar men myndigheten följer noga läget.

– Vi prioriterar nu att följa utvecklingen noga så att vi i så god tid som möjligt kan anpassa vår beredskap, säger Magnus Önnestig, chef över Migrationsverkets nationella operativa avdelning.

Han leder också den särskilda händelse som inleddes av myndigheten under onsdagen, för att "samla resurserna och informationsflödet på ett mer effektivt sätt".

– Just nu finns inga migrantrörelser att tala om, men det har också gått väldigt kort tid, säger Magnus Önnestig.

Flydde mot Ryssland

Migrationsverket tittar i sina analyser bland annat på erfarenheter från händelseutvecklingen efter Rysslands annekteringen av Krim 2014.

– De allra flesta som flydde tog sig mot Ryssland eller inom Ukraina. Det finns siffror på mellan en till en och en halv miljon som flydde mot Ryssland eller internt. Det kom då 36 000 asylsökande till EU under två år och av dem kom 2 700 till Sverige. Det kan man ju fundera över vad man kan dra för erfarenheter av det.

– Nu ser vi en helt annan typ av konsekvenser men vi vet att man flyr i första hand internt eller till nära grannländer, och det är Ryssland eller för den delen Polen kanske.

Rättslig analys

Förutom att analysera migrantrörelser tittar myndigheten på det rättsliga läget för de ukrainare som redan befinner sig i Sverige på olika ansökningar och tillstånd, samt ser över boendesystemet och förmågan att registrera sökande.

Det viktigaste för Migrationsverket är att fortsätta arbeta precis som vanligt, säger Magnus Önnestig.

– Ju fler av de ärendena vi redan har som vi kan avgöra, desto bättre beredda är vi om vi hamnar i ett läge där vi måste prioritera våra medarbetare att göra andra saker.

Erika Nekham/TT