CORONARESTRIKTIONERNA

Nya restriktioner – det här gäller

Snöskottning och hundrastning på behörigt avstånd. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Inrikes (TT)

Undvik trängsel och ta en sittplats på krogen. Det här gäller för att dämpa smittspridningen av coronaviruset.

Rekommendationen från och med 23 december är att allmänheten bör undvika miljöer med trängsel och att alla som kan bör arbeta hemifrån.

På serveringsställen som krogar och restauranger tillåts bara sittande sällskap och krav på avstånd införs.

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 20 deltagare får enbart ha sittande publik. Det gäller exempelvis teatrar och konserter, men även gudstjänster. Detta gäller oavsett vaccinationsbevis.

För arrangörer som inte har krav på vaccinbevis krävs avstånd mellan sällskap och att sällskapen inte får vara fler än åtta personer. Det totala deltagarantalet får då inte heller överstiga 500 personer.

Vid arrangemang större än 500 deltagare inomhus krävs vaccinationsbevis samt maximalt åtta personer per sällskap och en meters avstånd mellan sällskapen.

På mässor, handelsplatser och platser för kultur- och fritidsverksamheter måste varje person ha ett utrymme på tio kvadratmeter.

Cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning avråds. Matcher, träningar, övningar, föreställningar och tävlingar kan fortgå.

Vid utbildningar för vuxna rekommenderas att trängsel och stora samlingar ska undvikas. Undervisning på plats är fortsatt huvudregeln, men distans kan användas för att glesa ut i undervisningslokalerna.