ELKRISEN

M får stöd för att slopa elskatten i vinter

Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna, vill slopa skatten på el i vinter. Bild: Christine Olsson/TT

Politik (TT)

Moderaterna vill lindra hushållens elräkningar genom att slopa elskatten under januari och februari.

M får stöd av SD och KD men finansministern ställer sig frågande.

Enligt M skulle förslaget motsvara cirka 1 500-2 000 kronor mindre i månaden för en vanlig villa på elnotan.

– Bara under den här vinterperioden beräknas momsintäkterna öka med sju miljarder. Vi tycker att det är helt rimligt att det går tillbaka till hushållen, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson på en presskonferens.

Enligt M motsvarar kostnaden för sänkningen den ökade momsintäkten, som i sin tur är en effekt av att elpriserna har ökat mycket.

Damberg undrar

Finansminister Mikael Damberg (S) säger till TT att regeringen följer elprisernas inverkan på hushållens ekonomi men tycker att M-förslaget väcker fler frågor än det besvarar.

– Det är en överraskande och ny princip om vi skulle justera skatter utifrån kortsiktiga marknadspriser. Det måste finnas en långsiktighet och stabilitet, där tycker jag man måste vara väldigt noggrann och seriös, säger Damberg.

Han vill inte ge något besked om regeringen har några tankar på att betala en del av hushållens elräkningar. Han påpekar att hushållen får sänkt inkomstskatt efter nyår.

– Det som ligger i budgeten från 1 januari är en skattesänkning direkt mot hushållen, som nästa år ger hushållen en ganska kraftig stimulans och dessutom höjda bostadstillägg, det var ju något riksdagen tog ställning till för bara någon vecka sen, säger Damberg.

Beredda agera

Om regeringen inte genomför sänkningen, är Moderaterna beredda att gå vidare med förslaget i riksdagen. Både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna säger att de stödjer förslaget.

– Vi tycker att det finns väldigt starka skäl att göra det här nu, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för SD.

Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna, säger:

– Det är rimligt att sänka elskattebördan för svenska hushåll nu som drabbas hårt av de stigande elpriserna och när då staten drar in extra momsintäkter så är det rimligt att det återförs till hushållen.

Vara långsiktig

När TT frågar finansministern om det resonemanget, att extra moms kunde gå till baka som en slags återbäring svarar han:

– Det kunde ju moderaterna också ha redovisat i sin budget som man röstade igenom för ett par veckor sen. Det handlar ju om hur man ska ta höjd för långsiktiga spelregler.

Även tjänsteföretag som betalar full elskatt bör få ta del av sänkningen, enligt Moderaterna. Industrier, serverhallar, jord- och skogsbruk och ytterligare några verksamheter är sedan länge nästan helt undantagna från att betala elskatt. Medan vanliga konsumenter betalar 35,6 öre per kilowattimme betalar de 0,6 öre.

Owe Nilsson/TT

Lars Larsson/TT

Olle Lindström/TT