Utredare: Gårdsförsäljning kan tillåtas

Gårdsförsäljning av alkoholdrycker kan tillåtas om det sker med vissa begränsningar, anser regeringens särskilda utredare. Arkivbild. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Politik (TT)

Gårdsförsäljning av vin och sprit går att kombinera med det statliga monopolet utan att EU-domstolen skulle se det som ett otillåtet handelshinder, anser regeringens särskilda utredare Elisabeth Nilsson.

Om gårdsförsäljningen är begränsad och har ett fokus på turismnäringen snarare än själva försäljningen kan handelshindret troligen tillåtas, skriver Nilsson på DN Debatt.

Utredningen föreslår att alkoholdryckerna endast får säljas i samband med exempelvis ett studiebesök eller en föreläsning som har anknytning till alkoholdrycken och att man sätter ett försäljningstak i volymer kopplat till varje enskild person och besök.

Endast drycker som tillverkats på ett småskaligt och hantverksmässigt sätt ska få tillåtas för gårdsförsäljning, skriver utredaren.

En tillåten gårdsförsäljning skulle även gå att kombinera med en restriktiv alkoholpolitik, enligt utredaren. Förslaget skulle innebära att alkoholkonsumtionen i Sverige ökar med 0,34 procent.

Gårdsförsäljning har redan utretts två gånger tidigare i Sverige utan att leda till någon förändring.