DEN SVENSKA SJUKVÅRDEN

Fast läkarkontakt till alla – men det kan dröja

En läkare med ett stetoskop runt halsen. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Politik (TT)

Alla i Sverige ska ha rätt till en fast läkarkontakt på vårdcentralen. Men det kan dröja innan alla kan få en på grund av brist på allmänläkare. Samtidigt avvisar socialminister Lena Hallengren (S) idén om ett digitalt vårdsystem som är helt frikopplat från fysisk vård.

Regeringen presenterade i dag en ny lagrådsremiss som lägger grund för den sedan tidigare aviserade primärvårdsreformen.

Den övergripande tanken är att primärvården ska vara navet i svensk sjukvård.

Ett syfte är att få fler att lista sig på en vårdcentral, men det blir likt i dag inget tvång. Däremot måste regionerna tillhandahålla en digital listningstjänst, som de även måste informera patienterna om.

Två gånger

Enligt socialminister Lena Hallengren (S) är meningen att patienter ska få byta vårdcentral högst två gånger per tolv månaders period, men undantag tillåts.

– Syftet är att bidra till ökad kontinuitet, säger Hallengren.

Tanken är att det både ska vara bättre för patienten att ha kontinuerlig kontakt med en och samma läkare och att det ska bli lättare för vårdcentraler att planera sin verksamhet.

Utredningen Digifysiskt vårdval ville gå längre och göra det obligatoriskt att lista sig hos en vårdgivare. De som inte valde skulle, enligt utredningen, bli listad på en vårdcentral i närheten och den som går till en annan vårdcentral än den valda skulle betala en högre avgift.

"Bör ställa krav"

Lagrådsremissen innebär också att regionerna ska få dela upp sitt område i flera vårdvalssystem, till exempel om det finns stora socioekonomiska skillnader eller stora skillnader i befolkningstäthet mellan delar av regionen.

– Då är det rimligt att man kan anpassa ersättningen till vårdgivarna, säger Hallengren.

På senare år har nätläkarbolagen blivit omdebatterade. Kritiker menar att de tar de lätta patienterna, medan de med mer komplicerade åkommor hänvisas till vårdcentraler.

– Vi avvisar idén om ett digitalt vårdsystem som är helt frikopplat från fysisk vård, säger Hallengren.

– Regionerna bör ställa höga krav på både fysisk och digital tillgänglighet på utförare som bedriver primärvård.

Kan dröja

Regeringen anser också att det i högre grad än i dag bör bli möjligt att få tillgång till både fysisk och digital vård på vårdcentralen.

En central del av hela reformen är att garantera patienter en fast läkarkontakt. I lagförslaget görs ett förtydligande i patientlagen om att man även ska få kunna få välja en fast läkarkontakt hos den vårdgivare där man är listad.

I dag anger en av fyra att de har en fast kontakt.

Lagförslaget, som ger rätt till fast läkarkontakt, ska träda i kraft 1 juli 2022. Men det innebär inte att alla invånare som vill kommer att kunna få en fast läkarkontakt då.

Orsaken är att det finns en brist på allmänläkare i landet.

– Regeringen bedömer att den som är fast läkarkontakt bör vara specialist i allmänmedicin eller vara på väg att bli det, säger Hallengren.

Enligt en överenskommelse som ingicks mellan regeringen och Sveriges kommuner och regioner, SKR, ingick i början av 2021 så är målet att minst 55 procent av befolkningen ska ha en namngiven fast kontakt inom primärvården i slutet av 2022.

Peter Wallberg/TT