ELKRISEN

Svenska kraftnät larmar om effektbrist – sista livlinan försvinner

Effektbalansen kommer att försämras ytterligare genom både ökad elförbrukning och att avtalet om effektreserv med Karlshamnsverket upphör den 15 mars nästa år, varnar Svenska kraftnät. Bild: Johan Nilsson/TT

Risken för effektbrist kommer att öka framöver, varnar Svenska kraftnät. Ovanpå det försvinner det oljeeldande Karlshamnsverket som livlina efter nästa vinter. ”Vår signal är att en ny strategisk reserv behövs och att det är bråttom att få den på plats”, säger Eva Vitell på Svenska kraftnät till Di.

Regeringen utreder en ny strategisk reserv för elförsörjningen som är tänkt att vara på plats 2025. Men enligt Svenska kraftnät börjar det bli bråttom.

– Även om Sverige har ett stort överskott på elproduktion på årsbasis, så har marginalerna för att möta störningar och förbrukningstoppar, särskilt kalla vinterdagar, minskat rejält de senaste åren. Och de kommande åren kommer effektbalansen att försämras ytterligare genom både ökad elförbrukning och att avtalet om effektreserv med Karlshamnsverket upphör den 15 mars nästa år, säger Eva Vitell, chef för division System på Svenska kraftnät, till Di.

Nu vill Svenska kraftnät att frågan tas på allvar.

– Det är upp till regeringen, men vår förhoppning och signal är att en ny strategisk reserv behövs och att det är bråttom att få den på plats, säger Eva Vitell till tidningen.

Di: Livlinan försvinner: ”Påtaglig risk för effektbrist”