KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Mer pengar går till hållbarhetsföretag

H2 Green Steels stålverk i Boden ska vara i drift 2025. Bild: H2 Green Steel / Pressbild

Årets största finansieringsrundor i Europa har gått till fyra hållbarhetsinriktade bolag, däribland svenska H2 Green Steel och Northvolt, det visar en kartläggning från nyhetssajten Sifted.

Hälften av Europas 20 största finansieringsrundor omfattar techbolag med klimatfokus. Totalt tar de upp 69 procent av hela finansieringskakan. Det skiljer sig från förra året där största mottagarna arbetar inom fintech som FNZ, Klarna och Checkout.com.

Bolagen som trendar i år är så kallade klimatinfrastukturs-startups. Det betyder att de är i gränslandet mellan startups- och infrastruktursbolag. De arbetar med banbrytande greentech i stor industriell skala, som kärnfusion och koldioxidinfångning.

Traditionellt sett tar många startup in pengar från riskkapitalbolagen. Men bolagens stora tonvikt på infrastruktur gör dem mer kapitalintensiva vilket kräver finansiering från olika håll. Nortvolt har till exempel fått in pengar från kapitalförvaltare som BlackRock, pensionsfonder som CPP Investment, riskkapitalbolag som Norrsken och företag som Volkswagen.

Sifted: 2023’s biggest tech deals are all climate infrastructure