KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Fossilfritt svenskt stål i historiskt byggprojekt

Bild på SSAB:s tillverkning av fossilfritt stål i Oxelösund och byggmaterialet från Ruukki Construction. Bild: Christine Olsson/TT/Ruukki

Det gröna stålet är här. Ruukki Construction, en del av SSAB-koncernen, har i ett pilotprojekt producerat världens första byggprodukter med fossilfritt stål. Samtidigt lägger Volvo en stororder på grönt stål från H2 Green Steel.

Ruukki kommer i fortsättningen att leverera sandwichpaneler, fasadbeklädnader och takprodukter gjorda med fossilfritt stål. Volvo kommer använda det gröna stålet i tillverkningen av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner.

”Vi är stolta över att bidra till den gröna omställningen i vår bransch. Byggprodukter tillverkade med SSAB:s fossilfria stål är en viktig faktor för hållbar byggnation och hjälper våra kunder att minska sina byggnaders livscykelpåverkan avsevärt. De största utsläppen uppstår emellertid under byggnadens användningsfas. Det är därför vi i flera decennier har investerat i att utveckla och producera energieffektiva byggprodukter”, säger Sami Eronen, vd för Ruukki Construction, i ett pressmeddelande.

”Samarbeten som bidrar till vårt arbete med att minska utsläpp är avgörande på vägen mot nettonollutsläpp. Stål utgör en stor del av våra produkters avtryck så att arbeta tillsammans med både etablerade och nya aktörer för att ta fram material med lägre koldioxidavtryck är nyckeln till att påskynda utvecklingen av hållbara transport- och infrastrukturlösningar”, säger Andrea Fuder, inköpschef för Volvokoncernen, i ett pressmeddelande.

SSAB: Ruukki Construction redo att leverera världens första byggprodukter tillverkade med fossilfritt stål

Volvo: Volvokoncernen säkrar ökade volymer av stål med nära nollutsläpp genom samarbete med H2 Green Steel