KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Minskade utsläppen till noll – tappar 50 miljoner per år

Efter den fjärde avtalsperioden inom systemet för handeln med utsläppsrätter i EU slängdes Artic Paper ut på grund av deras nollutsläpp. Bild: Mostphotos, Pressbild, Virginia Mayo

Industriföretaget Arctic Paper minskade sina koldioxidutsläpp till noll och blev då av med sina fria utsläppsrätter. Enligt vd:n Kent Blom tappar företaget nu upp till 50 miljoner kronor per år i minskade intäkter. ”Det är märkligt att vi straffas för att vara bäst i klassen”, säger han till TN.

I slutet av juli kom två domar från EU-tribunalen, EU-domstolens första instans, som avslår två svenska företags överklaganden vad gäller utsläppsrätter, något som bland andra Aktuell Hållbarhet rapporterat om. Det ena företaget är Grycksbo pappersbruk som ägs av Arctic Paper. Företaget investerade 2008 i en biobränsleanläggning för att få ned sina fossila koldioxidutsläpp.

– Vi investerade 100 miljoner kronor då för att kunna ställa om. Sedan 2009 har vi i princip enbart använt oss av biobränsle med avsikten att vara så miljövänliga som möjligt, sa den tidigare vd:n på Arctic Paper i Grycksbo Michael Fejér, till TN 2021.

Då fick Arctic Paper fri tilldelning av utsläppsrätter i enlighet med det normvärde som EU har för de olika industrierna (produktriktmärke). Efter omställningen till biobränsle kunde de sälja utsläppsrätterna till andra industrier vilket innebar en extra inkomst.

Men efter den fjärde avtalsperioden inom systemet för handeln med utsläppsrätter i EU slängdes Artic Paper ut på grund av deras nollutsläpp. Efter beskedet överklagade Artic Paper kommissionens beslut och nu i juli kom alltså domen.

– Vi överklagade för att vi tycker att det var orättvist att vi får en nackdel trots att vi är bäst i klassen. Vi har ju fortfarande möjlighet att elda fossilt men det gör vi inte – trots att vi i så fall antagligen skulle fått utsläppsrätter, säger Kent Blom, vd för Arctic Paper i Grycksbo och Munkedal.

– Trots att vi är bland de bästa i branschen så får vi inga fria tilldelningar som vi kan ha en ekonomisk fördel av, vilket våra konkurrenter som eldar fossilt får.

Kent Blom, vd för Arctic Paper i Grycksbo och Munkedal. Bild: Anna Sigvardsson Högborg

Johan Bruce, ansvarig för el- och energifrågor på Skogsindustrierna, menar att systemet i stort fungerat mycket väl.

– Men när det gäller Arctic Paper har det blivit helt fel. De fick ned sina utsläpp men ändå slängdes de ur systemet och fick inga fria utsläppsrätter.

– Det får alltså den bisarra konsekvensen att om du gör allting rätt, det vill säga blir helt fossilfri, så kan du ändå få incitament att fortsätta med en viss del fossilbränsle.

Han menar dessutom att det finns en oro att fler svenska företag kommer att bli utestängda från systemet.

– I de nya riktlinjerna kommer du inte få vara med i systemet om 95 procent av dina utsläpp kommer från biobränsle. När det gäller den svenska pappers- och massaindustrin så är vi till 96 procent fossilfria. Det betyder alltså att väldigt många av våra medlemsföretag inom skogsindustrin kommer att åka ur systemet och inte få fri tilldelning.

Johan Bruce, ansvarig för el- och energifrågor på Skogsindustrierna. Bild: Pressbild

– Detta samtidigt som konkurrenterna i andra länder som använder fossila bränslen kommer att få fri tilldelning. Det är djupt olyckligt.

Kent Blom menar att domen har medfört stora ekonomiska konsekvenser för bolaget.

– Vi respekterar självklart domen men samtidigt tycker vi att det är tråkigt och vi tycker fortfarande att det är märkligt att vi straffas för att vara bäst i klassen.

– Det här innebär att vi tappat mellan 30 och 50 miljoner årligen, jämfört med tidigare när vi fick den fria tilldelningen.