KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Två svenska cleantech-bolag hyllas internationellt

Två svenska bolag kvalar in på internationell topp 100-lista inom hållbar miljöteknik, även kallat cleantech, skriver Techarenan News. Tungviktarna hittas dock i Nordamerika.

För svenska del handlar det om H2 Geen Steel som arbetar för lösningar för fossilfritt stål och EnginZyme som vill ersätta tungmetaller i industrin med enzymer.

Det är ett viktigt internationellt erkännande, eftersom det kan öka kunskapen om verksamheterna och cleantech i stort. Det anser både H2 Green Steels vd Henrik Henriksson och EnginZymes vd och grundare som Karim Engelmark Cassimjee.

De mest dominerande länderna inom cleantech är dock USA och Kanada med 50 respektive 13 bolag på listan.

Även om Sverige och resten av Norden står sig starkt inom cleantech, finns det fortfarande outnyttjad potential, menar Magnus Agerström, vd på Cleantech Scandinavia som jobbar för att skala upp cleantechbolag i Norden och Baltikum.

– Konkurrensen är större nu och vi ser ett behov av bättre uppslutning kring lösningar, från det offentliga och industrin. Marknaderna har inte lossnat riktigt för de verkligt innovativa lösningarna, säger han.

Techarena News: Här är världens 100 ledande cleantech-bolag – de är Sveriges bidrag: ”Bekräftar det unika med vår teknologi”