DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Så fick duon fart på affärerna för företag runt om i Sverige

Bild: Silas Stein

Genom kampanjen Local Hero lyckades Lisa Hellmér och My Bergström få igång affärerna för små företag runt om i landet - trots pandemin. Det skriver Di.

Lisa Hellmér och My Bergström driver Pensionatet i Piteå, en samling av verksamheter som innefattar pensionat, restaurang, ett fik, en butik och en konferensvåning. När pandemin slog till drabbades de själva hårt, men insikten om hur många andra företag påverkats av krisen fick dem att starta uppropet Local hero.

Genom ett inlägg och hashtaggen ”Local hero” fick kampanjen genast spridning och som mest har 30 städer deltagit i uppropet. Effekterna var nästan omedelbara.

– Den första Local hero-kvällen var det kassarekord på Bastard Burgers och vi tvingades stänga för att vi sålde slut. Hela Piteå var fullt med folk som promenerade med take away-påsar. Då blev jag lite rörd och började nästan gråta. För det var ju faktiskt tack vare oss som folk var ute och handlade, säger Lisa Hellmér till Di.

Under året som gått har uppropet fortsatt att ge effekt och initiativtagarna tror att det varit särskilt betydande i mindre städer.

Di: ”Local hero blev en slags kärlekshandling till hela staden”