SVERIGES ENTREPRENÖRER

Hon får stipendium för sin protein-alg

Bild: Anders Walls Stiftelse

UF-företagaren Wilma Ericsson, 19 år, från Örebro tilldelas Anders Walls Ung Företagsamhet-stipendium på 125 000 kronor.

Wilma Ericsson startade tillsammans med två klasskamrater UF-företaget Proalg i syfte att hitta alternativa proteinkällor för minskat klimatavtryck.

– Vi fastnade snabbt för ett område som var helt okänt för oss, nämligen mikroalger. De proteinrika organismerna har stor potential att komplettera vår kost i form av viktig näring, säger hon i ett pressmeddelande.

Tillsammans med forskare i Lund utvecklades en metod som kunde höja proteinhalten hos mikroalgerna med närmare 30 procent, genom att använda restprodukter från livsmedelsindustrin. Resultatet blev en biomassa med högt proteininnehåll som kan användas som en tillsats i vanlig mat för att göra den mera näringsrik.

– Tillsatsen påverkar inte smaken så favoritlasagnen kommer fortfarande att vara lika god, säger Wilma Ericsson.

Pressmeddelande: Anders Wall-stipendium till ung entreprenör som vill minska livsmedelsindustrins klimatpåverkan