SVERIGES ENTREPRENÖRER

Årets nyföretagare utmanar covid-vaccinet

Under tisdagen utsågs Theodor Pramer, vd för forskningsföretaget Biomedrex, till Årets nyföretagare av Nyföretagarcentrum. ”Vår medicin har större täckningsgrad än vaccin”, säger han i en intervju med TN.

Stort grattis till priset! Skulle du kunna berätta lite om ditt företag?

– Tack! Biomedrex är ett företag som utvecklar antivirala mediciner. Vi använder oss av gensaxen för att oskadliggöra att virus reproducerar sig själva. Det här skiljer sig från vaccin vi använder idag, för att slå mot Covid till exempel. Med vaccin är det vanligt att man behöver ta flera doser och ta fram nya vaccin kontinuerligt. Vår medicin har en större täckningsgrad och täcker in en hel familj och flera virus. Som Sars Mers och varianter av Covid.

Vad innebär det för dig att vinna priset?

– Priset betyder mycket för mig personligen men det har bara möjliggjorts av teamet, Biomedrex-familjen. Det betyder kanske lite extra mycket då Nyföretagarcentrum gav stödet, modet och hjälpen som behövdes att ta första steget när vi startade företaget.

Hur har det varit att bedriva företaget under pandemin?

– Vi hade planerat att sätta upp vår verksamhet i USA innan gränserna stängdes. När vi skulle starta hade vi ett färdigt schema för vad vi skulle göra, och vem som skulle göra vad. I stor utsträckning behövde vi starta om från början och göra allt in-house. Det gjorde att det tog mer tid att starta upp allt, men idag är vi väldigt glada över att ha etablerat infrastrukturen själva. Folk har varit väldigt hjälpsamma och vi har fått många bra kontakter i och med omställningen.

Har du något tips till dem som vill starta eget?

– Det finns en intervju med Steve Jobs som jag tycker är lite kul då han får just den frågan. Efter den här resan har jag samma inställning som honom. Våga fråga människor efter hjälp, människor är väldigt hjälpsamma. Inte bara stå där och förvänta dig att saker ska hända. Man behöver blotta sig själv och svälja stoltheten.

Vad är det roligaste och svåraste med att driva företag?

– Det absolut roligaste, och svåraste, är människorna. När jag startade mitt första bolag som artonåring tänkte jag att företaget är grundaren och idén, och att med det löser sig allting annat. Idag är min uppfattning precis tvärtom. Det är teamet som spelar roll. Det finns flera fall då världens team har byggt upp och möjliggjort stora framgångar för en inte jättebra idé. Det svåra kan vara att rekrytera rätt. Men jag är väldigt glad och stolt över mitt kompetenta team.

Och sist men inte minst, vad fick dig att våga driva eget?

– Jag hade rätt människor runtomkring mig som gav mig stödet och inspirationen. Dels personer som har gjort resan tidigare, men också människor som gav modet att faktiskt ta klivet. Bland annat Nyföretagarcentrum och min tidigare handledare, och nu medgrundare, Corinne Kay.