KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Volvo-vd ställer krav på politikerna: Bygg ut elnäten

AB Volvos vd Martin Lundstedt. Bild: Adam Ihse

Volvos storsatsning på helelektriska lastbilar framöver hotas av den bristande elkapaciteten. Nu ställer vd Martin Lundstedt krav på politikerna att sätta fart med utbyggnaden av elnäten och produktionen av grön el, skriver SvD Näringsliv.

– Nu är det jätteviktigt att det sker en kraftsamling kring generering av el, utbyggnad av näten och av laddinfrastrukturen, säger Martin Lundstedt.

Om inget görs hotas hela satsningen på eldrivna lastbilar.

– Det måste bli av om vi ska kunna lämna den här planeten i gott skick till nya generationer. Det handlar inte om att staterna själva måste bygga infrastruktur och kraftgenerering men de måste se till att det blir gjort.

Bland de åtgärder som efterfrågas är snabbare tillståndsprocesser att bygga elnät. Det krävs också tydliga strategier för elektrifieringen och för användningen av vätgas, som väntas bli viktig för tunga transporter framöver.

– Det är mycket kapital som kommer att söka sig till de här områdena bara spelreglerna blir klara. Då kommer det att vara en bra affärsmöjlighet, säger Martin Lundstedt.

Svenska Dagbladet: Otålig Volvo-vd ställer krav på politikerna