DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Viltköttsbrist – snart kan hyllorna gapa tomma

Renar samlade inför sarvslakten på berget Biergenis i Västerbottens län 2016. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Vilt (TT)

Kombinationen av minskad tillgång och ett kraftigt uppsving för efterfrågan har lett till stor brist på ren- och älgkött. Viltköttsproducenternas lager är i närmast slutsålda, och snart kan butikshyllorna gapa tomma.

– De flesta lager är slutsålda, säger Peter Juntti, försäljningsdirektör på Polarica, en av Sveriges största viltköttsgrossister, till TT.

När pandemin slog till och samhället stängdes ner blev många renslakterier sittandes med överfulla förråd.

Försäljningen av ren till dagligvaruhandeln sjönk med nästan 50 procent och till den viktiga restaurangnäringen rasade den med 90 procent, enligt P4 Norrbotten som först rapporterade om viltbristen.

Trendbrott

De senaste månaderna har trenden vänt, och intresset för ren- och älgkött har ökat kraftigt. Slakterierna, som för att skydda sig ekonomiskt drog ned på inköpen av ren med 35 procent inför 2021 års säsong, har nu svårt att möta efterfrågan.

– Vi har legat efter och har levererat allt vi orkat och mer därtill. Som det ser ut nu har vi faktiskt brist på de flesta av våra produkter, säger Roland Sandgren, vd för landets största renslakteri, Arvidsjaurs renslakt, till P4 Norrbotten.

En annan faktor – säger Andreas Renberg på producenten Svantes vilt och bär i Harads i Norrbotten till radion – är att flera dåliga säsonger för rennäringen lett till krympande hjordar och ett minskat slaktuttag.

Bestående brist

Enligt Peter Juntti kommer bristsituationen, som lett till kontinuerligt stigande priser, bestå fram till jakt- och slaktsäsongerna inleds i höst.

– Det kommer att vara brist fram till i oktober månad.

Intresset för viltkött är större nu än innan pandemin, något han tror har att göra med att konsumenterna ställer högre krav på hållbarhet. Huruvida produktionen kan skalas upp för att möta en fortsatt ökad efterfrågan är dock inte helt säkert.

– Tillgången av ren styrs för hur våren fortlöper och överlevnaden för renkalvarna, exempelvis. Det ser lite olika ut från år till år med flera faktorer som påverkar, så det är lite tidigt att säga hur tillgången kommer att se ut i höst. Det klarnar framåt sommaren.

Simon Uggla/TT