NYA GLOBALA SKATTERNA

USA redo kompromissa om global skatt

USA:s finansminister Janet Yellen. Arkivbild. Bild: Patrick Semansky/AP/TT

Ekonomi (TT-Reuters)

Minst 15 procent i bolagsskatt, globalt. Det är USA:s nya inspel i de internationella förhandlingar som pågår.

USA:s finansminister Janet Yellen har tidigare propagerat för en högre miniskattesats på företagsvinster, 21 procent. Andra länder som exempelvis Irland, som i dag är lite av ett skatteparadis för företag att plocka ut vinster i, vill ha en lägre minsta skattesats.

Samtidigt poängterade det amerikanska finansdepartementet att 15 procent är ett absolut minimum och att landet fortfarande står fast vid ambitionen 21 procent, där USA:s bolagsskatt ligger i dag sedan förre presidenten Donald Trump sänkt den rejält under hans tid vid makten.

Utspelet gjordes i samband med ett möte i samarbetsorganisationen OECD:s skattegrupp. Målet är att nå en överenskommelse i sommar, och syftet är att förhindra att globala företagsbjässar som bland andra Google och Facebook skyfflar vinster till länder med lägst bolagsskatt.

Yellen har sagt att hon vill få stopp på den 30-åriga skattetävlingen ner till botten, samtidigt som regeringar och stater världen över satsar biljoner och åter biljoner dollar för att hantera coronapandemin.

Sverige har från i år sänkt bolagsskatten till 20,6 procent.