DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Tjänstenäringen som klarat pandemin utan en skråma

I april i år var tjänsteproduktionen 3,2 procent lägre än i januari 2020, visar Almegas tjänsteindikator som ändå andas viss optimism. Det finns en bransch som klarat sig helskinnad genom hela pandemin.

– Det mesta pekar på att den återhämtning vi nu ser kommer att hålla i sig. Inte minst är det glädjande att företagens ser positivt på framtiden, även inom de hårdast drabbade branscherna, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega i ett pressmeddelande.

Almega skriver att återhämtningen är bred men försiktig och att utvecklingen skiljer sig åt i olika branscher. Främst är det tufft för företag som säljer tjänster till hushåll. Den finns en tjänstebransch som hittills tagit sig igenom krisen i stort sett opåverkad.

– Många företag inom IT och telekom har i princip aldrig drabbats av någon kris och tillväxten i branschen är fortsatt god. Tittar vi exempelvis på konsultbranschen, samt arkitekter och tekniska konsulter, tycks de nu återhämtat vad de förlorade i krisens inledning och växer. Även bemanningsbranschen växer stadigt och har därmed brutit en treårig nedåtgående trend, säger Patrick Joyce i ett pressmeddelande.

Almega: ”Flest jobb har försvunnit inom privat vård och omsorg där de anställda blivit 20 000 färre det senaste året”