CORONARESTRIKTIONERNA

Hoppfullt för hotell när restriktioner slopas

De lyfta restriktionerna kommer i grevens tid, anser Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Januari var en ännu en tuff månad – men nu ljusnar framtidsutsikterna för svenska hotell inför borttagandet av pandemirestriktionerna på onsdag, enligt en ny analys.

Sammanlagt drog landets hotell in 710 miljoner kronor i logiintäkter under januari 2022. Motsvarande siffra för 2020 var 1 352 miljoner kronor, visar data från marknadsundersökningsföretaget Benchmarking Alliance som Stockholms Handelskammare analyserat.

Årets januarisiffror är däremot en förbättring i jämförelse med 2021 då intäkterna landade på 389 miljoner kronor.

"Jag tycker ändå att man bör se det som att glaset är halvtomt, trots att riktningen är positiv. Trots allt har hotellen gått en ökenvandring under ett år, ligger fortfarande på i princip halverade intäkter och det är inte långsiktigt hållbart. Därför kommer morgondagens lyfta restriktioner i grevens tid", säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

Men många hotell har det fortfarande tufft, eftersom de har nekats omställningsstöd under pandemin. Nu menar Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson, att det måste rättas till. Han har tagit ett initiativ i finansutskottet för att nobbade företagare ska få hjälp.

– Att hotellen inte får någon kompensation när de drabbas av massiva avbokningar till följd av inställda evenemang är orimligt. Drabbade hotell- och näringsverksamheter ska inte lämnas i sticket, säger han till TN.

Problemet har varit att det har varit svårt för företagen att visa för Skatteverket att bortfallen i omsättningen varit en direkt följd av begränsning av allmänna sammankomster.

– Hotellen och företag i besöksnäringen har kämpat för att överleva under snart två års tid. Att regeringen utesluter företag som tidigare ansetts drabbade i en exceptionellt svår tid visar på en ovilja från regeringens sida att stötta näringslivet.