EU:S CORONASTÖD

EU redo att sjösätta coronastödpaketet

Bild: Pedro Rocha/AP/TT

Ekonomi (TT-AFP)

EU är redo att sjösätta unionens stora stödpaket, sedan det fått grönt ljus av samtliga 27 medlemmar. De första ländernas återhämtningsplaner kan förhoppningsvis godkännas i slutet av juni, meddelar Europeiska rådets ordförande António Costa.

Vid ett maratontoppmöte i juli i fjol enades EU:s stats- och regeringschefer om ett stödpaket på 750 miljarder euro. Alla 27 medlemsländers parlament har nu godkänt upplägget, vilket gör att EU-kommissionen kan ge sig ut på marknaden och låna upp miljarderna gemensamt för medlemsländernas räkning.

"Vi har inte råd att slösa mer tid. Vi måste skyndsamt godkänna de första stödpaketen i slutet av juni", säger Europeiska rådets ordförande, Portugals premiärminister António Costa.

Det blir första gången som EU-länderna för första gången lånar pengar gemensamt och parlamenten i Österrike och Polen blev i torsdags de sista att godkänna upplägget.

Redan under tisdagen kommer EU att börja vända sig till de stora internationella och europeiska bankerna för att få loss miljardbeloppet, säger Frankrikes EU-minister Clément Beaune till tidningen Les Échos.

Spanien och Italien, som har drabbats hårt av coronapandemin, kommer att få ut mest pengar från den nya stödfonden, nästan 70 miljarder euro vardera. Den svenska återhämtningsplanen uppgår till cirka 34 miljarder kronor, omkring 3,36 miljarder euro, som Sverige ska få totalt fram till 2026.

Ländernas stödpengar ska till exempel gå till stora infrastruktursatsningar och miljöprojekt.

Tanken är att EU-ländernas planer ska granskas av kommissionen inom två månader från att de har lämnats in. Därefter ska varje plan gemensamt godkännas av medlemsländerna i EU:s ministerråd.

Fakta

EU:s stats- och regeringschefer enades vid ett maratonmöte i somras om ett stort återhämtningspaket på 750 miljarder euro, samt unionens nästa långtidsbudget på totalt 1074,4 miljarder euro under åren 2021–27.

Uppgörelsen innebär bland annat att pengar gemensamt ska lånas ihop till coronastödet och sedan betalas tillbaka gemensamt fram till år 2058.

För att kunna ansöka om pengar ur återhämtningsfonden måste varje lands plan innehålla investeringar på klimatomställning som uppgår till minst 37 procent av den totala planen. 20 procent måste vara avsedda för digital omställning.

Återhämtningspaketet består av både lån och bidrag. För att kunna ta del av pengarna måste varje land lämna in en nationell återhämtningsplan, som beskriver de reformer och offentliga investeringar som de söker finansiellt stöd för.