RÄNTAN OCH INFLATIONEN

ECB slår till med dubbelhöjning

Europeiska centralbanken (ECB), med chefen Christine Lagarde (bilden), kan slå till med en oväntad dubbelhöjning av räntan. Arkivbild. Bild: Peter Dejong/AP/TT

Ekonomi (TT)

Europeiska centralbanken (ECB) slår till med en så kallad dubbelhöjning av sina styrräntor. Euron lyfter efter det oväntat hökaktiga beskedet.

ECB höjer den viktiga insättningsräntan med 50 punkter (0,50 procentenheter) till noll procent. Även styrräntan och den så kallade marginalräntan höjs med 50 punkter.

Räntehöjningarna är de första från ECB på elva år och är större än de åtstramningar som ECB:s direktion har flaggat för tidigare i sommar. Så sent som i juni sade ECB att siktet var inställt på en höjning på 25 punkter i juli, följt av ytterligare höjningar under året.

Spekulationer om att det skulle bli en så kallad dubbelhöjning har dock tagit fart på marknaden sedan inflationen i eurozonen uppmätts till rekordhöga 8,6 procent i juni, vilket är mer än fyra gånger högre än ECB:s inflationsmål på 2 procent.

ECB lanserar även ett nytt stödköpsverktyg, TPI, för att motverka att obligationsräntor i euroländer med svaga statsfinanser skenar iväg när penningpolitiken stramas åt.