BOMARKNADEN

Då blir bostadslånen dyrare

SBAB spår att reporäntan höjs redan våren 2023. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Räkna med dyrare bostadslån redan våren 2023 – i alla fall enligt statliga SBAB. Då tror man nämligen att Riksbanken höjer reporäntan.

"Perioden med ultralåga bundna boräntor är snart slut. Uppgången i de globala långräntorna drar med sig de längre bundna boräntorna upp i Sverige. Vår bedömning är nu att den femåriga boräntan successivt stiger med drygt en procentenhet fram till januari 2024", säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB i et pressmeddelande.

Prognosen görs då man bedömer att inflationen nu är på väg upp snabbare mot inflationsmålet än vad som tidigare förutspåtts. Den rörliga boräntan väntas i prognosen stiga svagt till 1,6 procent till januari 2023 och sedan till 2,2 procent till januari 2024.

"Vår bedömning är att Riksbanken kan komma att höja reporäntan nästan ett år tidigare än vad de själva indikerat", säger Robert Boije.

Flera bolånetagare börjar nu också ta höjd för kommande förändringar enligt SBAB.

"För bara något år sedan valde de flesta bolåntagarna rörlig ränta. Andelen nya och omförhandlade bolån som väljs med bunden boränta har inte varit så hög sedan hösten 2007", säger Robert Boije.