DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Byggföretagen räknar med tvärnit i ekonomin

Blir det inget cement så stannar byggbranschen. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Byggföretagen tror att den svenska tillväxten kommer att tvärnita nästa år. Deras prognos är därmed betydligt dystrare än andra bedömares.

Orsaken är cementbristen.

Nästa år tror Byggföretagen att det blir i princip stopp i tillväxten. Branschorganisationen, som samlar bygg- och anläggningsbranschen, räknar i sin senaste konjunkturrapport med en i princip obefintlig BNP-ökning på 0,3 procent år 2023.

Det är betydligt lägre än de flesta andra bedömningar. Konjunkturinstitutet räknar till exempel med en tillväxt på 2,1 procent samma år.

Att Byggföretagens prognos sticker ut beror på att de räknar med cementbrist. Eftersom det tillfälliga tillstånd som Cementa fick av regeringen går ut vid årsskiftet.

– De ska lämna in en ny tillståndsansökan i närtid, som direkt kommer att överklagas. Med de processer och lagar som finns så ser vi inte att de kommer ha ett nytt tillstånd förrän om som bäst 18 månader, säger Johan Deremar, nationalekonom på Byggföretagen.

Det betyder att Sverige, om Byggföretagens prognos slår in, står inför en cementbrist under i princip hela 2023.

– Vi önskar så klart att det här inte kommer vara ett problem när vi gör en ny rapport i höst. Men givet de fakta vi har i nuläget så är det vår bästa bedömning, säger han.

Konjunkturinstitutet skriver i sin senaste rapport att prognosen bygger på att det inte blir någon större cementbrist. Att Byggföretagen gör en annan bedömning förklarar Johan Deremar med att de har fokus på byggbranschen specifikt.

– De bedömer mer ekonomin i stort och har kanske inte alla små detaljer. Det har inte vi heller, men vi gräver djupt i det som påverkar byggandet. När vi satte oss ner och verkligen började titta på det så såg vi att det skulle krävas ganska mycket om inte någon form av miljötillståndsprocess ska rundas.

Att importera cement blir också svårt enligt Byggföretagen eftersom efterfrågan är stor och cementproducenter i Europa redan går för fullt.

– I det korta perspektivet blir import svårt. Det finns inte så mycket att avvara till oss. I det långa perspektivet ska man fundera på om man rent säkerhetspolitiskt ska göra sig beroende av import från vissa länder. Till exempel Kina och Algeriet är stora på cement, säger han.

Ett sätt att undvika cementbrist skulle vara om regeringen ger ett verkställighetsbeslut som innebär att Cementa kan bryta på som vanligt under tiden som beslutet överklagas och processas.

– Det är en uppåtrisk, men ovanligt och inget vi kan utgå från. Vi har försökt göra ett antagande utifrån hur en normal tillståndsprocess går till. Vi har också ett val i höst och vet inte hur en ny regeringskonstellation kommer att se ut, säger Johan Deremar.

Cementbristen som Byggföretagen ser framför sig innebär också en nedgång i sysselsättningen främst inom bygg, som i sin tur äter upp den totala uppgången i sysselsättningen.

Byggföretagen räknar också med att nyproduktionen av bostäder, som kom igång igen förra året efter pandemin, kommer att vända neråt i år för att 2023 ligga på den lägsta nivån på sex år.

Skälet till det är, förutom cementbrist, stigande materialpriser och räntor, en svag utveckling av reala inkomster och ett slopat statligt investeringsstöd för hyresrätter.

Johanna Ekström/TT

Fakta

Den 6 juli 2021 avvisade Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland.

Skälet var stora brister i miljökonsekvensbeskrivningen. De gällde särskilt bedömningar av inverkan på grundvattnet.

Högsta domstolen sade den 25 augusti förra året nej till att ta upp Cementas överklagan.

Det befintliga brytningstillståndet löpte ut den 31 oktober.

För att undvika risk för cementbrist tog regeringen fram en lag som öppnade för tillfälliga undantag i miljöbalken och möjlighet för regeringen att bevilja ett tillfälligt tillstånd.

Lagrådet sade nej till regeringens förslag. Men regeringen gick vidare med en proposition och den 29 september röstade riksdagen enhälligt ja till lagförslaget.

Efter behandling av en ansökan om tillfälligt tillstånd från Cementa gav regeringen den 18 november bolaget klartecken att fortsätta bryta till den sista december 2022.

För att fortsätta bryta behöver Cementa lämna in en ny ansökan.