DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Tysk ekonomi ser ut att tvärnita

Tysk tillväxt befinner sig i en kraftig inbromsning i fjärde kvartalet, enligt allt fler prognosmakare. Arkivbild Bild: Frank Augstein AP/TT

Ekonomi (TT-Reuters)

Den tyska tillväxten väntas tvärnita i fjärde kvartalet. Komponentbrist, skenande gas- och elpriser och vikande efterfrågan präglar Europas största ekonomi, varnar den tyska centralbanken Bundesbank i en månadsrapport.

Situationen innebär att utsikterna just nu är negativa både för tjänstesektorn och industrin i Tyskland, enligt en månadsrapport från den tyska centralbanken Bundesbank.

Väsentligt lägre än prognos

Rapporten kommer inför det att Tysklands regering presenterar nya prognoser i veckan.

"Tillväxten kommer troligen minska betydligt i det innevarande (fjärde) kvartalet", skriver Bundesbank och tillägger att man nu räknar med att utfallet för helåret blir väsentligt lägre än den tillväxtprognos på 3,7 procent som presenterades av centralbanken i somras.

De dystra utsikterna från Bundesbank kommer sedan analysinstitutet Ifo presenterat sitt månatliga index för det tyska affärsklimatet, som sjunker till 97,7 från 98,9 i september.

Indexet är därmed på den lägsta nivån sedan i april och hamnar under snittprognosen bland analytiker, som enligt Reuters låg på 97,9 – bland annat sedan kapacitetsutnyttjandet inom den tyska tillverkningsindustrin faller.

– Grus i maskineriet för den tyska ekonomin dämpar återhämtningen, säger Ifo-chefen Clemens Fuest.

Hälften av Tysklands industriföretag planerar nu prishöjningar för att hantera utbudsproblemen – som är rekordstora, enligt Fuest.

Prislyft på gas och el

Enligt Ifo-ekonomen Klaus Wohlrabe ser den tyska tillväxten i fjärde kvartalet nu ut att falla till omkring 0,5 procent – vilket kan jämföras med 1,6 procent under andra kvartalet.

En första beräkning av tillväxten under tredje kvartalet väntas från den tyska statistikbyrån på fredag. Snittprognosen bland analytiker ligger på 2,2 procent.

Utöver utbudsproblemen hämmas återhämtningen av kraftiga prislyft för gas och el. Analytiker pekar även på allt fler fall av covid-19-smittade i Tyskland, vilket befaras sluta med en ny runda restriktioner för detaljhandeln, barer och restauranger under vintermånaderna, enligt Jörg Krämer, ekonom på Commerzbank.

– Den tyska ekonomin kommer troligen inte växa mycket under fjärde kvartalet. Stagflation hägrar i horisonten, åtminstone detta kvartal, säger Krämer.

Stagflation är ett penningpolitiskt mardrömsscenario, där ökad inflation sammanfaller med minskad tillväxt och ökad arbetslöshet.