Blodröd dag på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen faller. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Börs (TT)

Stockholmsbörsen går mot en blodröd handelsdag. OMXS-index är vid lunchtid ned 3,3 procent och går mot den sämsta handelsdagen sedan juni 2020.

Nedgången har förstärkts under handelsdagen i linje med utvecklingen i Asien och övriga Europa. Härvan kring kinesiska fastighetsbolaget Evergrande och dess skuldsättning har bidragit till marknadsoron, dessutom är läget spänt inför räntebesked från USA och Storbritannien och Japan senare i veckan.

Allra tyngst på OMXS30-listan går det för Sinch som backar 5,3 procent men verkstads- och råvarusektorn backar också tungt, exempelvis Boliden är ned 3,5 procent i takt med lägre basmetallpriser medan Sandvik och Atlas Copco trycks ned drygt omkring fyra procent.

Mot strömmen går nu ett fåtal bolag, bland annat Astra Zeneca som lyfter 1,2 procent utifrån en nyhet om att läkemedlet Enhertu förlänger överlevnaden för patienter som drabbats av bröstcancer.

På de ledande europeiska börserna ser det också mörkt ut. Frankfurtbörsen sjunker 3,0 procent, Londonbörsen är ned 1,9 procent medan CAC40-index i Paris i sin tur är ned 2,6 procent.