DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Stockholms näringsliv återhämtar sig – men personalbrist består

Uteservering i Stockholm. Bild: Tor Johnsson/SvD/TT

Stockholmsregionen uppvisar en stark återhämtning efter pandemin. Handelskammarens Stockholmsbarometer har nu nått den högsta noteringen sedan mätningarna startade 2003, skriver DN.

Fortsatta vaccinationer, lägre smittspridningstal och att allt fler begränsningar, är några bakomliggande orsaker till den starka återhämtningen.

Återhämtningen syns på bred front, även i branscher som haft det otroligt svårt under pandemin, däribland hotell- och restaurangbranschen. Det stora problemet för den här branschen är dock att hitta arbetskraft, förklarar Stefan Westerberg.

– De ser väldigt ljust på framtiden, det som sticker ut är bristen på personal, säger Handelskammarens chefsekonom Stefan Westerberg.

Hotell- och restaurangbranschen är inte ensamma att drabbas av arbetskraftsbrist. Under det andra kvartalet 2021 uppgav 26 procent av de tillfrågade företagen i Stockholmsbarometerns undersökning att de har brist på personal. Värst är det hos databranschen. där hela 63 procent av företagen uppgav att de hade brist på arbetskraft.

– Vi har problem med kompetensförsörjning, det finns strukturella problem på Stockholms arbetsmarknad, säger Stefan Westerberg.

Dagens Nyheter: Stockholms näringsliv återhämtar sig – men personalbrist är ett stort problem framåt