DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Svenska chefsrekryterare vittnar om bra tider

Chefsrekryteringsfirmor i Sverige jublar över strålande tider. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Efter att luften gått ur branschen under början av coronapandemin jublar nu chefsrekryteringsfirmor i Sverige över strålande tider.

– Jag har aldrig sett någonting liknande, säger Peter Westford, chef för rekryteringsfirman Navigio, vars intäkter i Sverige ökat 40 procent, till Dagens industri.

I USA går chefsrekryteringsföretagen som tåget och deras aktiekurser har slagit index på New York-börsen med hästlängder i år.

I Sverige svalnande rekryteringsbranschen betänkligt i början av pandemin men nu har det vänt brant uppåt igen. Nordiska Navigio hoppas nå en omsättning på 160 miljoner kronor i år.

– När jag träffar branschkolleger är min bild att det går bra för alla som jobbar med rekrytering av toppchefer, säger Peter Westford.

Även Svein Ruud, delägare och chef för rekryteringsfirman Amrop, ser samma trend.

– Det kokar i vår bransch, säger han.

Ruud säger att redan hösten 2020 var väldigt bra, att den svenska ekonomin och industrin gått bra och att 2021 "kommer att bli toppen.”

Svein Ruud räknar med att bolagets omsättning kommer att växa med 30 procent i år.

Också Caroline Kock, ordförande för Executive Search-konsulternas yrkesförening (ESK) säger att hösten i fjol var kärv men att det nu ser bra ut.