Priset på vatten kan fördubblas

Att vattna gräsmattan kan bli dyrt. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vatten kommer att bli mycket dyrare.

– Vi räknar med en fördubbling av vattenpriset på tjugo år, säger Fredrik Vinthagen på föreningen Svenskt vatten.

Enligt vattenverkens branschorganisation Svenskt Vattens beräkningar måste Sveriges kommuner öka investeringarna i vatteninfrastrukturen rejält de närmaste åren. Det handlar om 7 miljarder extra varje år i 20 år, totalt 140 miljarder. Vattenförsörjningen betalas med avgifter, så det blir konsumenterna som får betala.

– En vanlig familj i villa kan räkna med dubbla priset, eller cirka en tusenlapp per månad i stället för som nu cirka 500 kronor. Höjningarna kommer gradvis, i takt med investeringarna, och det är kanske inte den avgift som spräcker familjebudgeten, men det kommer att märkas, säger Fredrik Vinthagen.

Bakom fördyringen ligger den globala uppvärmningen.

– När det blir varmare konsumerar folk mer vatten. Vid toppar i förbrukningen hinner dagens vattenverk inte med att få ut rent vatten till alla samtidigt. Därför kan det, trots att vi bor ett av världens vattenrikaste länder, uppstå vattenbrist. För att motverka det krävs rejäla investeringar i vattenverk och ledningar.

Fredrik Vinthagen är noga med att poängtera att även om det finns kommuner där vattenbristen tidvis är besvärlig, som på Gotland, ser han inga problem med att få fram vatten till normal hushållskonsumtion, det vill säga mat, dryck och hygien till Sverige som helhet.

– Så pass mycket kapacitet finns det, men vi måste ta tag i detta nu och börja investera i tid.

Jonas Fredén/TT