DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Inflationen lyfter i eurozonen

ECB-chefen Christine Lagarde och hennes direktion väntas inte strama åt penningpolitiken även om inflationen i eurozonen formellt överstiger målet. Arkivbild Bild: Hannibal Hanschke AP/TT

Ekonomi (TT)

Inflationen i eurozonen steg till 2 procent på årsbasis i maj, upp från 1,6 procent i april. Inflationen har därmed tagit sig upp över Europeiska centralbankens inflationsmål, som ligger på under men nära 2 procent, skriver TT.

Marknaden räknar med att inflationstrycket ökar senare i år, med en topp nära 2,5 procent i eurozonen, när återhämtningen tar fart efter den dubbla recession som valutaunionen haft i pandemin. Högre priser på råvaror och insatsvaror bidrar till utvecklingen.

Men Europeiska centralbanken (ECB), vars nästa räntebesked ska komma den 10 juni, har redan flaggat för att man räknar med att kunna se genom fingrarna och inte strama åt penningpolitiken till följd av det inflationslyft som nu kommer. Det anses nämligen vara av tillfällig karaktär och den underliggande trenden är fortsatt att inflationen är för låg.

Kärninflationen – rensat för livsmedels- och energipriser – steg bara till 0,9 procent i maj, upp från 0,8 procent i april.

Joakim Goksör/TT