Utredning tillsätts kring bidragsbrott

Äldre- och socialförsäkringsministern Anna Tenje (M). Arkivbild Bild: Henrik Montgomery/TT

Brott (TT)

Regeringen tillsätter en utredning för att bekämpa bidragsbrott. Utredningen är tänkt att göra en översyn gällande ett tidigare förslag om ett administrativt sanktionssystem och en bidragsspärr, uppger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) på en pressträff.

– Genom en bidragsspärr ska motivationen att utföra bidragsbrott minska. Det är en tydligare signal från samhället att inte missbruka välfärdssystemet. Socialförsäkringssystemet ska gå till dem som verkligen behöver det och definitivt inte vara en bankomat för kriminella och terrorfinansiering, säger Anna Tenje.

Utredaren Mikael Westberg, lagman vid Kammarrätten i Stockholm, är också tänkt att ge förslag på om hur Försäkringskassan ska få brottsbekämpande befogenheter och förutsättningar för en avgränsad verksamhet gällande bidragsbrott.

– Att felaktigt utnyttja välfärdssystemet har blivit vanligt. Det finansierar sprängningar och mord. Det behövs fler verktyg för att öka trycket och komma åt kriminaliteten. säger Anna Tenje.