RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Sänkta räntor i sikte – Riksbanken kan gå före

Riksbankschef Erik Thedéen och hans direktion väntas glädja räntepressade hushåll och företag med flera räntesänkningar i år – med början i maj eller juni. Arkivbild Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Hushåll som brottas med dyra bolån kan räkna hem tusenlappar i den stora nedjustering av ränteläget som är på gång.

Riksbanken kan enligt proffsen sänka räntan i början av maj – steget före tungviktare som Europeiska centralbanken (ECB) och USA:s Federal Reserve (Fed).

– Det precisa datumet avgörs av inkommande data, framför allt inflation och arbetsmarknadssiffror, säger Peder Beck-Friis, ekonom på Pimco i London.

Pimco är en av de stora aktörerna på obligationsmarknaden globalt, med förvaltade tillgångar för motsvarande 19 300 miljarder kronor.

3-4 sänkningar väntas

I december i fjol räknade marknaden med 6-7 räntesänkningar i år. Sedan dess har statistik och indikatorer överraskat uppåt – både i Sverige och omvärlden. Det har lett till en stor omställning. Nu väntas 3-4 sänkningar i år, med start i maj eller juni.

Riksbankens besked på onsdag följer på en serie centralbanksbesked från USA, Japan och Europa. En oväntad räntehöjning i Japan och en oväntad räntesänkning i Schweiz sticker ut.

Riksbanken går troligen "hand i hand" med ECB, men kan om det motiveras av inhemska förhållanden också avvika, enligt Beck-Friis.

Han framhåller att global penningpolitik har genomsyrats av många likheter de senaste åren.

– Världen har till stor del upplevt samma globala inflationschock från pandemin och Ukrainakriget, säger Beck-Friis.

– Men om det är så att svensk ekonomi av någon anledning rör sig i sämre riktning än resten av Europa är det naturligt att räkna med att Riksbanken sänker både innan och mer än ECB.

Amanda Sundström, räntestrateg på SEB, räknar med att Riksbanken sänker i maj – före ECB.

– I länder med högt inflationstryck, där man ser att löneökningar och efterfrågan håller i sig, är det viktigare att centralbanker håller emot. Men Riksbanken har ju inte alls den typen av problematik. Det talar för att de kan gå före, säger hon.

En joker

Kronan är en joker i leken. Den har återhämtat sig från bottennappet på 12 kronor per euro i höstas, men är fortfarande 29 procent svagare mot euron än för tio år sedan.

Om Riksbanken sänker mer än omvärlden kan kronan falla igen och ge nya inflationsproblem.

– Den försvagade kronan har spätt på inflationen i Sverige. Och om Sverige haft fast växelkurs mot euron hade kanske varuinflationen i kronor mätt varit mindre, säger Beck-Friis.

Fast detta är bara baksidan av myntet, påminner Beck-Friis.

– Den flytande växelkursen har gjort att svensk exportsektor har gått bättre.

Joakim Goksör/TT

Fakta

Riksbankens styrränta har legat på 4,00 procent sedan september 2023. Det är den högsta räntenivån sedan 2008. Den sänkning som nu väntas komma i maj eller juni skulle bli den första sänkningen av styrräntan på åtta år.

Den senaste höjningen (i september 2023) satte punkt för en rekordsnabb serie av höjningar i inflationschockens spår, som lyfte styrräntan från 0 procent så sent som våren 2022.

Rörliga boräntor – den vanligaste bindningstiden på den svenska bolånemarknaden – brukar grovt sett följa Riksbankens styrränta både uppåt och nedåt. Skulle bolåneräntan sänkas med 1 procentenhet skulle det dra ned kostnaden för tremiljonerslån med 30 000 kronor per år eller 2 500 kronor per månad före ränteavdrag.

Fakta

Bland professionella bedömare varierar prognoserna för hur många räntesänkningar Riksbanken gör i år. Storbanken Nordeas ekonomer tror på hela sex sänkningar, ned till 2,50 procent. Kollegorna på Handelsbanken räknar med att det blir tre sänkningar. På SEB och Swedbank ligger prognosen på fyra sänkningar till 3,00 procent.

I prissättningen på räntemarknaden pekar sannolikheten just nu mot minst tre sänkningar till 3,25 procent. Sannolikheten för att det blir fyra sänkningar ligger strax under 50 procent. Den första sänkningen väntas enligt prissättningen i maj eller juni.

Riksbanken har inte presenterat någon räntebana (prognos för framtida räntenivåer) sedan i fjol och den prognosen är sedan en tid avfärdad som inaktuell av bland annat riksbankschefen Erik Thedéen. Riksbankens mantra är att det inte går att utesluta en räntesänkning under första halvåret 2024.