DEBATTEN OM OFFENTLIGT SLÖSERI

AI-entreprenören avslöjar nytt miljonslarv: ”Har försvunnit spårlöst”

AI-entreprenören Jens Nylander fortsätter att granska det offentliga Sveriges hantering av skattemedel. Bild: Samuel Steén/TT

Jens Nylanders omskrivna AI-satsning har avslöjat offentligt slöseri i miljardklassen. Nu har han gjort en ny granskning som visar att pengar från Vinnova – som skulle gått till innovation och forskning – istället har slösats bort av offentligt anställda. Det rapporterar Breakit.

Entreprenören Jens Nylander har med hjälp av AI kunnat visa hur mängder av skattepengar går upp i rök varje år. Nu är han tillbaka med en ny granskning som avslöjar att hundratals miljoner som myndigheten Vinnova skulle ha delat ut i syfte att stödja forskning och innovation i stället har gått till offentligt anställda som har byggt upp sidoverksamheter och gynnat sina bekanta.

”I vissa av fallen har dessutom pengarna försvunnit spårlöst eller bolagen har stängts ner när bidragen är slut”, skriver Jens Nylander, enligt Breakit.

Nyhetssajten har också ställt frågor till Vinnova, som kommenterar granskningen.

– Vi är ansvariga över skattemedel och tar alla granskningar på största allvar, säger Peter Eriksson, enhetschef på Vinnovas verksamhetsutveckling, till Breakit.

Breakit: Jens Nylander: Offentligt anställda har mjölkat Vinnova på hundratals miljoner