DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Byggbranschens kravlista till regeringen: ”Måste ta ansvar nu”

Catharina Elmsäter-Svärd, vd på arbetsgivarorganisationen Byggföretagen och Johan Lindholm, förbundsordförande för fackförbundet Byggnads. Bild: Pressbilder

Facken och arbetsgivarna är överens om att regeringen måste sjösätta reformer för att mildra byggkrisen, annars väntar ”katastrofala följder”. Men de har olika förslag högst upp på önskelistan. ”Friare hyressättning i nyproduktion sänker marknadsrisken och stärker investeringsviljan i hyresrätter”, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen, till TN.

Sverige upplever just nu en bottenkänning vad gäller nyproduktionen av både hyres- och bostadsrätter. Något som slår hårt både mot företagen i branschen och deras anställda.

– Det ser väldigt mörkt ut, vilket vi flaggade för under hela förra året. Vi tvingas nu ställa om vår a-kassa för att möta alla som går ut i arbetslöshet. Samtidigt har vi haft åtta bostadsministrar på åtta år och under den tiden har de varit lika osynliga som bostadspolitiken. Nu måste regeringen ta sitt ansvar för bostadsförsörjningen, säger Johan Lindholm, förbundsordförande för fackförbundet Byggnads, till TN.

Vill se mildare amorteringskrav

Så vilka konkreta åtgärder står högst upp på önskelistan från branschen?

Byggföretagen har med hjälp av analysföretagen Evidens räknat på vilka reformförslag som får störst positiv effekt på bostadsbyggandet, utan att vara inflationsdrivande eller dyra för statskassan.

– Mildare amorteringskrav är en kraftfull åtgärd för att stödja bostadsbyggandet. En procents lägre amorteringstakt skulle öka efterfrågan på bostadsrätter med cirka 30 procent redan under 2024, säger Catharina Elmsäter-Svärd och fortsätter:

– Friare hyressättning i nyproduktion sänker marknadsrisken och stärker investeringsviljan i hyresrätter. Effekten blir störst där behovet av bostadsbyggande är som störst – på tillväxtorter och i våra storstadsregioner. Det finns ett färdigutrett förslag som bara är att skicka ut på remiss.

Byggnads är mer inne på riktade stöd till byggföretagen för att få igång fler projekt.

– Det krävs att staten går in och tar ansvar. Om man vill kalla det investeringsstöd eller byggbonus eller något annat kvittar, men det behövs stimulanser för att få spaden i marken i närtid. Sen behöver det kompletteras med bygglån och byggkrediter som gör att man vågar satsa igen, inte minst i expansiva kommuner. Vi kan inte ha en situation där det finns arbetstillfällen i tusental men ingenstans att bo för de som ska flytta dit och göra jobbet.

"Vi förlorar en hel generation av kompetens.”

Hur bråttom är det att politiken agerar?

– Det krävs reformer. Regeringen har satt inflationsbekämpningen överst på agendan. Samtidigt är vår bransch i behov av en högre byggtakt här och nu. Och hela samhället behöver en livskraftig byggbransch för att vi ska komma till rätta med bostadsbristen, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

– Det är väldigt bråttom. Vi ser nu att varslen som las 2023 realiseras och allt fler av våra medlemmar kliver ut i arbetslöshet. Under 90-talskrisen lämnade 20 000 byggnadsarbetare branschen för att aldrig komma tillbaka. Vi förlorade en hel generation av kompetent, utbildat yrkesfolk och skulle något liknande hända nu så skulle det ge katastrofala följder, säger Johan Lindholm.