RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Industriekonomerna om räntebeskedet: ”Rimligt”

Kerstin Hallsten, chefsekonom på Industriarbetsgivarna. Bild: Rikard Westman

Det är rimligt att Riksbanken öppnar för en sänkning under första halvåret. Det konstaterar Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna, efter Riksbankens besked om att lämna styrräntan oförändrad.

Industriekonomerna lyfter fram värdet av att penningpolitiken anpassas med försiktighet då det finns uppåtrisker för inflationen.

– Exempelvis kan de geopolitiska spänningarna leda till stigande kostnader. En annan risk är växelkursen, det är därför inte läge för Riksbanken att vara först ut att sänka räntan. Riksbanken bör avvakta något under 2024 och inte sänka för snabbt, säger Kerstin Hallsten i ett pressmeddelande.

Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt sa innan Riksbankens besked till Aftonbladet att han tycker att centralbanken är för försiktig.

– Penningpolitiken ska vara framåtblickande. Jag tycker att både Riksbanken och regeringen varit för tillbakablickande, sa han då och lyfte fram att han hoppas att Riksbanken förbereder för en sänkning i mars.

Räntebeskedet var en viktig signal för byggmarknaden, konstaterar Byggföretagen.

– Vi ser hur konkurserna stiger och att antalet personer som varslas ökar. Det är tydliga tecken på att den största oron framöver inte gäller prisutvecklingen. Nu måste fokus flyttas till att förhindra en alltför snabb inbromsning i ekonomin, säger Fredrik Isaksson, chefekonom på Byggföretagen i ett pressmeddelande.

Pressmeddelande: Industriekonomerna om räntebeskedet: ”Rimligt att Riksbanken nu signalerar att räntan kan komma att sänkas tidigare”

Aftonbladet: Kravet på Riksbanken: Dags att sänka räntan

Byggföretagen: Räntebeskedet en viktig signal för byggmarknaden