RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Thedéen: Inflationen på fastare mark

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 4,0 procent. Bild: Anders Humlebo

Ekonomi (TT)

Riksbanken kan sänka räntan redan under första halvåret i år. Riksbankschef Erik Thedéen framhåller att svensk inflation nu befinner sig fastare mark.

– Vi ser en lägre risk för att inflationen biter sig fast, säger han på en pressträff.

Men Erik Thedéen ser också flera risker, som kan trycka upp inflationen igen. Det handlar om potentiella effekter av geopolitisk oro i Mellanöstern, men också en förändring i företagens prissättningsbeteende.

– Det finns ett nytt prissättningsbeteende där man passar på att höja priserna för att andra gör det, säger han.

En annan riskfaktor är kronans kurs, enligt Thedéen

– Vi tror att kronan ska förstärkas, det pekar i den inriktningen. Men det råder genuin osäkerhet.

Tummen upp på marknaden

"Om utsikterna för inflationen fortsätter att vara gynnsamma är det inte uteslutet att styr­räntan kan sänkas under första halvåret i år", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande efter att ha lämnat styrräntan oförändrad.

Beskedet är oväntat tydligt och penningpolitiskt "duvaktigt". Och på marknaden är det tummen upp.

Kronan backar mot både euron och dollarn efter räntebeskedet, medan börsens öppningstrend uppåt förstärks tydligt. Marknadsräntorna pressas samtidigt nedåt, efter beskedet.

"Risk för bakslag"

Riksbanken konstaterar att räntehöjningarna – upp från 0 till 4 procent 2022-2023 – har bidragit till att trycka ned inflationen. Men styrräntan lämnades som väntat oförändrad på 4 procent, den högsta nivån sedan 2008.

"Bortsett från energipriserna är inflationen fortsatt för hög och det finns risk för bakslag", skriver Riksbanken.

I räntebeskedet meddelar Riksbanken även att man ökar takten i försäljningarna av statsobligationer till 5,7 miljarder kronor per månad från och med februari i år. Det kan jämföras med tidigare försäljningsmål på 4,2 miljarder per månad.

Riksbanken presenterar ingen räntebana – alltså en egen prognos för styrräntan framöver – och inte heller någon penningpolitisk rapport i samband med räntebeskedet.

På räntemarknaden utgick positionerna före räntebeskedet från att styrräntan sänks i maj och fyra eller fem gånger till i år. Detta antas enligt prissättningen följas av en eller två sänkningar 2025 – det vill säga totalt sju eller åtta sänkningar ned till 2,00-2,25 procent i styrränta.