RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Ny signal om räntesänkning väntas

Annika Winsth, chefsekonom Nordea, räknar med att Riksbanken sänker räntan sex gånger i år och går före ECB med första sänkningen i maj. Arkivbild Bild: Anders Wiklund/TT

Ekonomi (TT)

Nya signaler om en kommande räntesänkning kan komma från Riksbanken på torsdag.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth tror att styrräntan sänks i maj, innan Europeiska centralbanken (ECB) slår till.

Vice riksbankschef Per Jansson har inför torsdagens räntebesked – årets första – klargjort att han ser den räntebana som Riksbanken presenterade i Jönköping i november i fjol som överspelad. Detta uttalande tror Winsth var förankrat bland de andra ledamöterna i direktionen.

Flaggar för sänkning i mars

Och hon räknar med att styrräntan kommer sänkas med 0,25 procentenheter till 3,75 procent – men först i maj. Detta skulle bli första steget nedåt efter lyftet från 0 till 4,00 procent i styrränta 2022–2023.

Winsth tror inte att Riksbanken kommer att börja flagga för sänkningen förrän i mars – när inflationen sjunkit ned till inflationsmålet.

Kollegorna på ECB väntas enligt Winsth dröja med sin sänkning till juni medan USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) visar vägen med en sänkning redan i mars.

Annika Winsth tonar ned risken att kronan tar stryk om Riksbanken för en mjukare penningpolitisk linje än ECB.

– En månad är ju ingenting. Särskilt inte om inflationen är på målet och väntas fortsätta nedåt. Det funkar, säger hon.

Från Riksbankens sida kommer sedan en serie räntesänkningar, tror de flesta. Nordeas ekonomer räknar med sex räntesänkningar á 0,25 procentenheter bara i år, ned till 2,50 procent i styrränta i december.

Om räntorna på rörliga bolån följer med nedåt fullt ut skulle det dra ned räntekostnaden för ett hushåll med ett tremiljoners lån med 3 750 kronor per månad före ränteavdrag.

"Det tar tid"

Winsth varnar för konsekvenserna om Riksbanken dröjer för länge med att lätta på räntetrycket. Hon ser redan tydliga tecken på att det är dags att sänka – inhemsk efterfrågan är svag och företag hon träffar ger en samstämmig bild av ett hårt kostnadstryck.

– Vi ser att arbetsmarknaden försvagas, konkurserna stiger och vi ser svaga och skuldsatta hushåll som behöver skuldsanera, säger hon.

– Och även om Riksbanken sänker räntan så kommer räntan att vara på en hög nivå för många hela det här året. Det tar tid innan sänkningarna kommer ut i plånböckerna, tillägger hon.

Joakim Goksör/TT

Fakta

På räntemarknaden ligger förväntningarna just nu på att styrräntan i slutet av 2024 har sänkts 5–6 gånger till 2,50–2,75 procent. Ett år senare, i december 2025, pekar prissättningen på marknaden på en styrränta på 2,00–2,25 procent.

Nordeas ekonomer tror att Riksbanken sänker sex gånger i år, till 2,50 procent, men sedan ligger kvar där under 2025.

Årets första penningpolitiska möte hålls på onsdag. Det följs av torsdagens räntebesked. Det är ett så kallat mellanmöte, vilket är ett nytt inslag i Riksbankens kommunikation. Direktionen har börjat klämma in räntebesked mellan de reguljära mötena för att få upp frekvensen av besked till samma nivå som i Europa och USA.

På mellanmötena kommer det ingen penningpolitisk rapport och därmed inte heller någon räntebana från Riksbanken. Det blir alltså ingen siffersatt prognos för hur direktionen tror att styrräntan kommer att utvecklas framöver.