DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Storbanken: Ljusning i slutet av året

Handelsbankens ekonomer tror inte BNP-nedgången blir så djup som befarat i år, enligt en färsk prognos. Arkivbild Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Konsumtion, investeringar och export väntas öka i slutet av 2024, enligt en höjd BNP-prognos från Handelsbankens ekonomer.

Det antas ge en BNP-ökning på 0,1 procent i år. Tidigare låg prognosen på noll i tillväxt.

Kollegorna på Nordea ser inte riktigt lika ljust på läget. De räknar med en BNP-minskning på 0,5 procent i år och en svagare återhämtning på 2,2 procent kalenderkorrigerat 2025, enligt en ny prognos.

"Centralbankernas förväntade räntesänkningar skapar förutsättningar för en återgång och stabilisering av tillväxt, inflation och delvis även av ränteläget. Trots det står hushåll och företag inför en mödosam anpassning till ett högre kostnadsläge", säger Nordeas chefekonom Annika Winsth i ett pressmeddelande.

Flera räntesänkningar i år

I prognosen ligger sex räntesänkningar från Riksbanken i år, ned till en styrränta 2,50 procent i december.

Handelsbanken räknar också med sänkt styrränta – och tror att den första sänkningen kommer i juni. Men de räknar bara med tre sänkningar i år och ytterligare fyra 2025, ned till 2,25 procent.

Nivåerna kan jämföras med dagens styrränta på 4,00 procent – den högsta sedan den globala finanskrisen 2008.

Bakslaget för kronan i början av 2024 – efter det kraftiga lyftet i slutet av fjolåret – blir inte långvarigt enligt Handelsbankens prognos. I stället antas den fortsätta stärkas igen.

Sänkt skatt, högre reallöner

Enligt Handelsbanken kommer den ekonomiska vändningen uppåt i slutet av året troligen fortsätta in i 2025 och 2026, med draghjälp av skattesänkningar, högre reallöner och sjunkande räntekostnader. Men enligt Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman ska man inte räkna med några dramatiska förändringar till det bättre.

"När Riksbanken börjar sänka räntan sjunker ränteutgifterna, men landar ändå betydligt högre än tidigare", skriver hon i en kommentar.

På bostads- och byggmarknaden ser det ganska kärvt ut ett tag till enligt båda bankerna.

"Ett stort utbud och låg omsättning indikerar en fortsatt dämpad prisutveckling i närtid", skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Han räknar med en gradvis återhämtning när Riksbanken sänker räntan, men att bostadspriserna måste sjunka lite till innan botten är nådd.

Joakim Goksör/TT

Fakta

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) växer marginellt med 0,1 procent i år jämfört med i fjol, enligt Handelsbankens ekonomer. Tidigare låg prognosen på 0 i tillväxt.

För 2025 ligger prognosen på en tillväxt på 2,4 procent kvar från senaste föregående prognos. Prognosen för 2026 sätts samtidigt till 2,5 procent i BNP-tillväxt.

Inflationen enligt KPI-måttet väntas sjunka till 3,8 procent i år, 2,0 procent 2025 och 2,0 procent 2026. KPIF-måttet – Riksbankens favoritmått – väntas sjunka till 2,5 procent i år, 2,0 procent 2025 och sedan klättra upp till 2,1 procent 2026.

Arbetslösheten antas stiga till en topp på 8,2 procent i år för att sjunka något till 8,1 procent 2025 och 7,8 procent 2026.

Vid årets slut bedöms en euro kosta 10,70 kronor och en dollar 9,50 kronor. Det kan jämföras med dagens kurser kring 11,35 respektive 10,40 kronor. I slutet av 2025 ligger Handelsbankens riktkurs på 10:20 kronor för en euro och 8:79 kronor för en dollar.