ELKRISEN

Kylan sätter elsystem i beredskap

Det oljeeldade Karlshamnsverket har en total kapacitet på 660 MW och ägs av Uniper. Verket består av tre block, men block ett används inte sedan 2015. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Kylan drar upp elförbrukningen. När vinden dessutom mojnar beordrar Svenska kraftnät det oljeeldade Karlshamnsverket i beredskap.

Högre elpriser väntar i veckan.

Vintern med extra kallt väder gör ett återbesök i veckan. Svenska kraftnät räknar med höga effekttoppar. När vindkraften dessutom enligt prognoserna ser ut att tappa fart lär elpriserna dra i väg.

"Under vecka 3 ökar förbrukningen vilket kommer få en prishöjande effekt", skriver Svenska kraftnät på sin sajt.

På måndagen kostar elen i hela landet strax under en krona per kWh, enligt elbörsen Nord Pool. På tisdagen stiger priset till strax över 1,50 kronor i södra halvan av landet medan norrlänningarna får betala lite drygt en krona per kWh.

På måndagsmorgonen har Karlshamnsverket fått i order att sätta elproduktionen i beredskap från i eftermiddag och tills vidare.

Kylan har också gjort att vattenkraften brukats hårt. Nivåerna i vattenmagasinen i såväl Sverige som i Norge är nu lägre än normalt för årstiden, enligt Svenska kraftnät.

Problem i en av generatorerna vid kärnkraftsreaktorn Forsmark 2 fortsätter åtminstone till 25 januari, vilket gör att den går på halv effekt.

Ovanpå börspriset på Nord Pool tillkommer för hushållen elskatt, moms och nätavgift på över en krona/kWh.

Olle Lindström/TT