ELKRISEN

Elpriset kan tredubblas närmaste veckorna

STOCKHOLM 20231123En vit förlängningssladd med förgreningsdosa som har jordade eluttag och röd strömbrytare.Foto: Janerik Henriksson / TT / kod 10010 Bild: Janerik Henriksson/TT

Elpriserna väntas tredubblas till cirka 100 öre per kilowattimme inom de närmsta veckorna på grund av kallare väder och höjning av elskatten, skriver DN.

Även om priserna är lägre jämfört med förra året, pekar analytiker på att en sjunkande temperatur kommer att öka elanvändningen och stärka priskopplingen till Tyskland, vilket gör gaspriset viktigt.

– Bara skattehöjningen innebär runt en tusenlapp per år i prishöjning för en vanlig villa, säger Ann-Catrin Dahlbom på elhandelsbolaget Elskling.

Gaspriset har dock sjunkit med cirka 50 procent under 2023 på grund av minskad efterfrågan och välfyllda lager, vilket begränsar dess inverkan på elpriset jämfört med förra vintern.

Men från årsskiftet höjs elskatten med 9,2 procent, vilket innebär en ökning med 4,5 öre per kilowattimme, motsvarande en tusenlapp per år för en genomsnittlig villa.

Faktorer som bidrar till de relativt lägre priserna inkluderar en ny kärnkraftsreaktor i Finland, mer vind- och solkraft, välfyllda vattenmagasin och förbättrad funktion i fransk kärnkraft.

Dagens Nyheter: Elpriserna kan tredubblas närmaste veckorna