DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

LO: Sänk räntan så snart det går

LO-borgen vid Norra Bantorget. Genrebild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Skadan i svensk ekonomi är redan skedd, och det kommer bli värre.

Därför måste Riksbanken snabbt ta sitt förnuft till fånga och sänka räntan, anser LO-ekonomerna i en ny prognos.

Läget Sverige befinner sig i är en konsekvens av Riksbankens penningpolitik som varit alldeles för åtstramande, säger LO-ekonomen Torbjörn Hållö.

– Vi har faktiskt ingen global lågkonjunktur. Vi har en ganska låg tillväxt i euroområdet, men det är trots allt plustillväxt, och svensk export går fortsatt bra. De stora problemen vi har i Sverige är hemmasnickrade, säger han.

LO-ekonomerna spår att arbetslösheten stiger från 7,7 i år till att toppa på 8,7 procent nästa år, samtidigt som tillväxten fortsätter att gå trögare än i många andra länder.

Det beror på att effekterna av Riksbankens höjningar ännu inte har fått fullt genomslag. Det som driver den negativa utvecklingen är de sektorer av arbetsmarknaden som går att koppla till bostadsbyggandet.

– Bostadsproduktionen är en väldigt viktig jobbmotor, som skapar positiva ringar på vattnet. Men nu skapar den negativa ringar som är drivet av de höjda räntorna, säger Torbjörn Hållö.

Räntan får gärna vara en bra bit över nollan, men då är det viktigt att finanspolitiken stöttar upp enligt Torbjörn Hållö, ekonom på LO. Pressbild. Bild: Joacim Schwartz/LO

Inflationen utbudsdriven

LO-ekonomerna har länge varit högljudda kritiker mot Riksbankens kontinuerliga höjningar av styrräntan för att bekämpa inflationen.

Enligt dem har den höga inflationen framför allt varit utbudsdriven och en effekt av globala skeenden som inte gått att påverka på hemmaplan, som kriget i Ukraina med stigande priser på sådant som gas, olja och vete.

Trots att inflationen väntas falla tillbaka under nästa år bedömer Riksbanken att en sänkning av styrräntan kan komma att ske först 2025. Riksbankschefen Erik Thedéen har till och med flaggat för ytterligare en till höjning, men får man tro marknaden är det ett osannolikt scenario.

I stället tror Torbjörn Hållö och många med honom på sänkningar redan nästa år. Enligt honom finns ingen anledning att ligga kvar på dagens 4,0 procent.

– Vår prognos bygger på att de ligger på 4 procent första halvåret och sänker till 3 procent under andra halvåret, men det går inte att utesluta att de kommer att sänka snabbare än så, säger han.

Krävs investeringar

Han bävar dock för att sänkningen kommer att dröja, och att Riksbanken i nästa skede får panik och svarar upp med för kraftiga sänkningar.

– Riksbanken har haft en historia av att låta pendeln slå över för mycket och ta ganska extrema positioner både upp och ner.

Enligt LO-ekonomerna krävs en bättre balans framöver, där finanspolitiken får en större roll samtidigt som penningpolitiken undviker för stora svängningar.

– Räntan får gärna vara en bra bit över nollan, men då är det viktigt att finanspolitiken finns där med stora investeringar, inte minst i energipolitiken, säger Torbjörn Hållö.

Olle Bengtsson/TT

Riksbankschef Erik Thedéen utesluter inte fler räntehöjningar. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT