DEN SVENSKA EKONOMIN

Nytt pris hyllar Nobelpristagare – ska lyfta ekonomisk jämställdhet

Emma Knaggård Wendt, generalsekreterare på Ownershift. Bild: Pressbild

Med ”The Ownership Prize” vill stiftelsen Ownershift uppmärksamma vikten av ekonomisk jämställdhet. Priset är en hyllning till 2023 års Nobelpristagare i ekonomi Claudia Goldin, vars forskning har ökat förståelsen för ämnet, skriver Ownershift i ett pressmeddelande.

Priset kommer att delas ut årligen från 2024 och är tänkt att hylla framstående forskning som fokuserar på kvinnors ägande och ekonomiska självständighet. Syftet är enligt Ownershift att fler ska inspireras att fördjupa sig i ämnet.

– Genom att lansera 'The Ownershift Prize in Honor of Claudia Goldin' hedrar vi inte bara en pionjär, vi accelererar också vår strävan efter ekonomisk jämställdhet. Det här priset förkroppsligar vår strävan att lyfta fram och förstärka banbrytande forskning som främjar kvinnors ekonomiska självständighet och ägande. Inspirerade av professor Goldins arv är vi fast beslutna att skapa en framtid där ekonomisk jämställdhet inte är en strävan, utan en påtaglig verklighet för kvinnor världen över, säger Emma Knaggård Wendt, generalsekreterare på Ownershift.