ENERGIPRISERNA

Elpriset lyfter kraftigt efter stopp i Ringhals

Ringhals 4 ligger nere sedan 01.30 i natt och beräknas vara i drift igen tidigast vid midnatt på torsdag. Bild: Annika Örnborg/Ringhals

Ekonomi (TT)

Elpriset lyfter kraftigt på torsdag – bland annat som en följd av stoppet i Ringhals 4. Det kalla vädret ökar samtidigt elförbrukningen.

– Det blir knappare marginaler, säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på elhandelsbolaget Bixia.

Ringhals 4 ligger nere sedan 01.30 i natt och beräknas vara i drift igen tidigast vid midnatt på torsdag, uppger Ringhals presstjänst för TT på onsdagseftermiddagen. Prognosen kan däremot förändras.

Stoppet av kärnkraftsreaktor Ringhals 4 och även av en annan reaktor i Finland, Olkiluoto 3, leder till att torsdagens elpris är det tredje högsta sedan årsskiftet, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

Under morgondagen uppgår elpriset till 1:90 kronor per kilowattimme. Även i övriga geografiska områden lyfter priset. I område 1 och 2 uppgår priset till 85 öre per kilowattimme. Utöver denna kostnad tillkommer även skatter och elbolagens avgifter.

Kan bli dyrare

Samtidigt är även vindkraftsproduktionen förhållandevis låg. Priserna kan även stiga ytterligare när det väntas bli kallare i helgen och i början på nästa vecka.

– Det ser ut att bli ännu mindre vind i Norden och i Tyskland då vilket gör att vi sannolikt kan komma att behöva importera el från Tyskland, säger Johan Sigvardsson.

Vattenfall undersöker vad som orsakat stoppet i Ringhals 4.

– Anläggningarna fungerar på så sätt att om det sker en avvikelse så sätts den automatiskt i säkert läge och vi undersöker det nu. Det finns ingen säkerhetsmässig påverkan, säger Anna Collin, presschef på Ringhals, till Aftonbladet.

Finskt stopp påverkar

Stoppet för den finska reaktorn har lika, om inte större, effekt på elpriserna, enligt Johan Sigvardsson. Prognosen för när stoppet för kärnkraftsreaktorn i Finland är över är också satt natten mot fredag.

– När det fattas 1 600 megawatt, oavsett om det är i Finland eller i Sverige, så märks det när systemet hänger ihop. Det får en stor påverkan när det fattas så pass mycket produktion.

Ringhals andel av den totala elproduktionen 2022. Bild: Johan Hallnäs