DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Svag krona gynnar julresor till fjällen

Stefan Sjöstrand, vd vid Skistar, säger att det är minst tio år sedan man sett så mycket snö i fjällen vid den här tidpunkten. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT

Ekonomi (TT)

Många svenskar väljer att tillbringa julen i fjällen i år – men det är de utländska gästerna som står för tillväxten, enligt Skistars vd.

– Vi ser ett jättestort bokningstryck inför jullovet, säger han med hänvisning till den svaga kronan.

Bokningstrycket till skidanläggningskoncernen Skistars destinationer inför jul har ökat markant – en ökning på tio procent jämfört med samma period förra året, enligt vd:n Stefan Sjöstrand.

Men även trycket på nyår och trettonhelgen är stort.

Sjöstrand säger att det är minst tio år sedan man sett så mycket snö i fjällen vid den här tidpunkten.

– Vi har exceptionellt fantastiska förhållanden. När det kommer så mycket natursnö som det har gjort och varit så pass kallt, gör det att man kan producera mycket snö. Att vintern är här tidigt tror jag skapar ett intresse kring att boka en skidsemester.

Snöförhållandena gör det möjligt för Skistar att öppna alla sina destinationer i november, vilket Sjöstrand säger är det tidigaste alla öppnat under denna månad någonsin.

En annan orsak till de många bokningarna är den svaga kronan, enligt Sjöstrand. Många svenskar väljer att tillbringa sin semester i fjällen i stället för att åka utomlands. Samtidigt har de utländska gästerna ökat.

– Vi har många fler utländska gäster. Man skulle kunna säga att det är de utländska gästerna som står för tillväxten.

Enligt Sjöstrand står danskarna för den procentuellt största ökningen, men även många tyskar, britter och nederländare planerar sin skidsemester på bolagets anläggningar i Vemdalen, Sälen, Åre, Trysil och Hemsedal.

Sofie Fogde/TT