RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Riksbanken varnar: Räntesmäll hotar bostadsrättsföreningar

Riksbankschef Erik Thedéen presenterar ny stabilitetsrapport. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi (TT)

Se upp. Räntechocken har inte slagit igenom hos alla bostadsrättsföreningar ännu, varnar Riksbankschefen Erik Thedéen. Räkna därför med fortsatta prisnedgångar.

– En viss ytterligare nedgång, men ingen dramatik, säger han.

De allt högre räntorna slår mot allt och alla. För hushåll med bostadslån, som ofta sitter med rörliga sådana, har effekten för merparten redan slagit igenom. Men bostadsrättsföreningar har i större utsträckning bundna lån.

– Anpassningen till det högre ränteläget är inte färdigt ännu, säger Erik Thedéen på en pressträff om den finansiella stabiliteten.

Det gäller alltså bland annat många bostadsrättsföreningar. Indirekt är det hushållen som får betala när föreningarna får högre räntekostnader, speciellt för högt belånade fastigheter.

"Äta sig in"

– Det här kommer äta sig in i många hushåll och påverka konsumtionen, säger Thedéen.

Trots det har bostadsrättspriserna inte fallit särskilt mycket, i alla fall inte så mycket som man kanske skulle kunna tro.

– Det här har förvånat oss och andra. Det är svårt att förstå, säger Erik Thedéen.

En viktig förklaring kan vara att den låga arbetslösheten har hållit emot, och att hushållen har bättre marginaler än vad som kanske har förväntats. Men ändå, priserna lär sjunka framöver, om än inte jättemycket, enligt Riksbankschefens profetia.

Om två veckor ska han och övriga ledamöter i Riksbanksledningen ta ett nytt räntebesked. Banken har sedan tidigare flaggat för att det kan komma en till höjning av styrräntan, från 4,0 till 4,25 procent. Men det är osäkert och på torsdagen ville han inte yppa ett ord om kommande beslut, eller åt vilket håll det lutar åt med tanke på den senaste statistiken, som om något, kan tolkas som att en ytterligare höjning inte skulle vara lika nödvändig.

Håll igen aktieutdelning

Sammantaget gäller för ekonomin att det finansiella systemet fungerar bra, men att riskerna är förhöjda, och då främst kopplat till det högre ränteläget. Om krigen i Ukraina och Mellanöstern förvärras ytterligare kan det spilla över på de finansiella marknaderna än mer.

Detta sammantaget gör att bankerna bör ha höga marginaler i sina kassakistor, tycker Riksbanken.

"Det kan uppnås genom att de är återhållsamma med utdelningar och aktieåterköp", skriver Riksbanken.

Han tycker att bankerna hittills hanterat detta väl. Men det senaste åren har bankerna tjänat bra mycket mer pengar på det högre ränteläget. Ur det perspektivet är det viktigt att bankerna inte går för fort fram och skiftar ut för mycket av de högre vinsterna till ägarna.

– Så på så vis kommer prövningen nu, säger Erik Thedéen.

Olle Lindström/TT