DEN SVENSKA EKONOMIN

Nästan hälften av småföretagen vill byta ut kronan mot euron

Många småföretag vill införa euron i Sverige. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Nästan varannan småföretagare vill införa euron som valuta i Sverige, visar en undersökning från Företagarna. Anledningen? Att undvika att kronan tappar ytterligare i värde mot euron.

46 procent av småföretagen ställer sig positiva till att byta ut kronan mot euron, visar en undersökning som Företagarna har gjort bland sina medlemmar. En vanlig uppfattning är att den svaga kronan påverkar deras verksamheter negativt, främst genom att inköpspriserna blir högre.

I Företagarnas undersökning svarar 46 procent att de skulle rösta ja till att införa euron som valuta om vi i dag hade haft en folkomröstning om att ersätta kronan med euron. 30 procent skulle rösta nej och 24 procent anger att de inte vet hur de skulle svara. 94 procent av de som hade röstat ja anser att den viktigaste anledningen till att införa euron är att undvika att kronan fortsätter att tappa i värde mot euron.

Enligt Företagarna, som jämför med en liknande undersökning från SCB från i våras, tyder siffrorna på att småföretagen ställer sig mer positiva till att införa euron jämfört med befolkningen i allmänhet.

Att importföretag missgynnas av en svag krona innebär dock inte att det automatiskt går bra för exportföretag i samma situation. I Företagarnas undersökning är det endast 7 procent som säger sig påverkas positivt av den svaga kronkursen.

Företagarna: Svag krona bekymmer för företagare