RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Större tro på räntehöjning efter ny jobbsiffra

Den amerikanska arbetsmarknaden står sig fortsatt stark. Arkivbild. Bild: Nam Y. Huh/AP/TT

Ekonomi (TT)

Höja styrräntan eller avvakta? Efter veckans starka jobbsiffra lutar marknaden alltmer åt det förstnämnda för den amerikanska centralbanken Federal Reserve.

USA:s centralbank Federal Reserve ska meddela två räntebesked innan årets slut. Efter de nya månadssiffrorna gällande USA:s arbetsmarknad har nu marknaden reviderat sin prognos för hur Fed och dess chef Jerome Powell kommer att agera.

Enligt derivatmarknaden i Chicago är det 56 procents chans eller för den delen risk att det blir ytterligare en räntehöjning jämfört med 48 procent innan jobbsiffran presenterades.

Att det ska ske redan vid nästa möte, det vill säga i november, ses dock inte som sannolikt. Bedömningen är 72 procents sannolikhet att räntenivån ligger kvar på dagens 5,25–5,50 procent och höjningen ska då snarare ske i anslutning till decembermötet.

Kan behövas flera höjningar

Samtidigt har exempelvis Fed-guvernören Michelle Bowman i veckan gått ut och meddelat att bedömningen är att flera räntehöjningar kan behövas för att nå inflationsmålet på två procent.

Höga räntor är traditionellt sett något negativt för aktiemarknaden, trots gårdagens starka jobbsiffra visade dock aktiemarknaden styrka och efter en inledande nedgång avslutades handelsveckan ytterst starkt där bland annat räntekänsliga Nasdaqs kompositindex steg 1,6 procent på New York-börsen.

Uppgången överraskade många analytiker, skriver CNBC som dock pekar på en rad skäl till varför aktiemarknaden faktiskt inte reagerade mera surt på jobbsiffran.

Stark siffra

Medan själva jobbsiffran var starkare än många trott så fanns andra faktorer i statistiken som talar för att Fed kommer att behöva vara försiktigt gällande ytterligare räntehöjningar för att inte pressa den amerikanska ekonomin för mycket. USA:s arbetslöshet backade till exempel inte och framförallt var löneökningarna måttliga, vilket ses som tecken på att arbetsmarknaden inte är överhettad i nuläget.

– Det är högst troligtvis goda nyheter gällande löneökningarna och arbetslöshetssiffran. Det finns fortfarande en stark tilltro till att det inte sker någon höjning i november, säger Dante DeAntonio, ekonom vid Moody's till CNBC.

Tobias Österberg/TT