KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Vattenfall: Inget som stoppar ny kärnkraft

Reaktor 1 och 2 vid kärnkraftverket Ringhals är stängda för gott. Men nya reaktorer, stora eller små, planeras. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Ekonomi (TT)

Vattenfall har inte bestämt sig ännu, små reaktorer eller mer konventionella. Men att det blir ny kärnkraft vid Ringhals verkar allt mer klart. ”Vi ser ingenting som skulle stoppa den utvecklingen nu”, säger den statliga energijättens vd Anna Borg.

Tillsammans med finansminister Elisabeth Svantesson (M) är hon på resa i Storbritannien för att ta del av britternas nysatsning på kärnkraft, sannolikt också för att de vill visa upp en enad fasad. TT får en pratstund med de båda på telefon.

– Det är en återkomst av kärnkraften i många länder i Europa och andra delar av världen, säger Anna Borg.

En tydlig lärdom från resorna som Vattenfalls ledning dragit från de länder de besökt och också ett budskap till svenska aktörer, är vikten av samarbete, att alla – företag, kärnkraftsindustrin, myndigheter, politiker och domstolar – drar åt samma håll.

Utesluter ingen teknik

– Och det tror jag vi kan ta med oss tillbaka till Sverige, med tanke på att det var så länge sedan vi byggde kärnkraft, säger Anna Borg och får medhåll av finansministern:

– Att dra lärdomar av vad andra länder gör.

– Det är stora och kostsamma investeringar, över lång tid. Därför är det viktigt för mig att vara här för samtal, både med regeringssidan, men också besöka ett kärnkraftverk som vi gör i dag, fortsätter Svantesson.

Båda talar de om vikten av att ha en gemensam långsiktig färdplan för mer svensk kärnkraft, för att investerare ska våga satsa.

Vattenfall närmar sig ett beslut, före årsskiftet, från den förstudie bolaget gör om att bygga fler reaktorer vid den befintliga kärnkraftsanläggningen i Ringhals. Det har kanske mest talats om så kallade små modulära reaktorer, SMR, men det kan också bli mer storskalig kärnkraft, likt de befintliga reaktorerna.

– Vi har inte gjort något teknikval ännu. Vi har inte uteslutit någon teknik, säger Anna Borg.

Vattenfall har sex olika leverantörer de samtalar med, de ska snart ner till en eller något fåtal.

Att det skulle bli annat än ett ja till att gå vidare med planerna vid Ringhals, verkar inte troligt i nuläget.

Ser inget som stoppar

– Vi ser att det pågår väldigt bra diskussioner i relation till de här leverantörsförfrågningarna vi har ute. Vi ser ingenting som skulle stoppa den utvecklingen nu, säger Anna Borg.

Stora eller små reaktorer har ekonomiskt olika förutsättningar.

– Vi har hela tiden sagt att när det gäller storskalig kärnkraft är det nog svårt att se att den blir möjlig på helt kommersiella grunder. Men om den får ersättning på olika sätt, på en marknad där man får betalt för de tjänster som den bidrar med, till exempel stabilitet. Då kan det se helt annorlunda ut.

"Måste stötta"

– Staten måste stötta kärnkraften på många vis, fyller Elisabeth Svantesson i.

Hon pekar bland annat på de statliga garantier på 400 miljarder kronor som regeringen lovat ställa ut. Men det handlar också om regelsystemet, lagar som behöver ändras och där regeringen nyligen lagt fram förslag på att avskaffa förbudet om att reaktorer bara får byggas där det finns kärnkraft i dag.

– Vi ser framför oss både storskalig kärnkraft, ny, och SMR:er. Det är ändå målbilden. Och det är det som regeringens ska skapa förutsättningar för, säger Svantesson.

Olle Lindström/TT

Vattenfalls vd Anna Borg och finansminister Elisabeth Svantesson (M). Bild: Foto: Vattenfall

Fakta

I förra veckan antog regeringen en proposition som ska ska göra det möjligt att bygga och driva fler än tio kärnkraftsreaktorer i Sverige.

De ska kunna byggas på nya platser, inte bara vid existerande eller avvecklade kärnkraftverk.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

I dag finns sex reaktorer i drift. Under de senaste åtta åren har fyra reaktorer avvecklats.

Källa: Regeringen