BREXIT

Skärpta EU-regler och brexit skapar långtradarkaos

STOCKHOLM 2019-08-23Tullen i Värtahamnen kontrollerar fordon från färjorna. Hunden Aya är specialtränad för att hitta knark och vapen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / Kod 10078** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) ** Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Brexit och skärpta EU-regler skapar hundra meter långa lastbilsköer vid tullklareringen i Ollebo i Malmö. En bredare markyta kan vara lösningen på köproblemet.

Varje måndag morgon uppstår flera hundra meter långa lastbilsköer vid tullklareringen vid Ollebo i Malmö. Hit kör alla lastbilschaufförer för att klarera gods om det är på väg till eller från ett icke-EU-land. Köerna beror på en blandning av brexit, ökad näthandel och skärpta EU-krav för självklarering, skriver Sydsvenskan.

– Främsta skälet till att våra lastbilsköer ökar är skärpta EU-krav på elektronisk klarering. Men 10-15 procent av det ökade flödet beror på brexit, att alla varor måste tullklareras om de exporteras eller importeras till eller från Storbritannien, säger Henrik Sjökvist, enhetschef vid Tullverket.

Och eftersom näthandeln ökar förväntar sig kunderna snabb leveranshastighet. Därför fylls inte lastbilarna. Många av bilarna här är långt ifrån fullpackade.

Tullverket tror inte på minskade lastbilsköer. Därför smids planer på att tullexpeditionen ska utökas och moderniseras.

Och Tullen förhandlar med fastighetsägaren om att hyra större markytor.

– Syftet är att minska köerna. Vi har dessutom bett en trafikkonsult att måla upp en slinga fram till vår expedition så att vi använder våra ytor mer effektivt, säger Henrik Sjökvist.