DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Swedbank: Fortsatt svag krona

Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Kronan fortsätter nedåt och bostadspriserna sjunker i höst.

Räntelyft, ökade varsel och en defensiv finanspolitik präglar utsikterna, enligt en konjunkturprognos från Swedbank.

– Under hösten kommer det att bli tufft, säger chefsekonomen Mattias Persson.

"Konjunkturnedgången är här och blir långvarig", skriver Swedbank i sin senaste konjunkturprognos.

Huvudproblemet är den ovanligt höga inflationen, uppmätt till 9,3 procent i juli. Pristrycket uppåt i tjänstesektorn och en krona som kretsar kring rekordlåga nivåer mot euron ställer till det.

Finansiella problem i svensk fastighetssektor, Kinas inbromsning och Ukrainakriget är tre riskfaktorer som slår mot kronan, enligt chefsekonomen Mattias Persson.

– Vi räknar med lite stök under hösten, säger han.

"Det kommer att bli sämre"

Han ser framför sig ett fall för kronan ned till 12:10 kronor per euro i år innan det vänder.

– Det kommer att bli sämre innan det blir bättre, säger Mattias Persson.

När det gäller ränteläget ser han två höjningar av styrräntan framför sig från Riksbankens sida – i september och november – upp till 4,25 procent. Det är den högsta styrräntan sedan krishösten 2008.

Räntehöjningarna är inte bara troliga utan nödvändiga, enligt Persson.

– Riskerna är att det här (inflationen) biter sig fast. Och då skulle vi kunna hamna i ett mycket, mycket besvärligare läge, säger han.

Om boräntorna skulle följa med styrräntan uppåt med 50 punkter (0,50 procentenheter) skulle det trycka upp kostnaden för ett bolån på tre miljoner kronor med 1 250 kronor per månad före ränteavdrag.

Det skulle hamna ovanpå de rekordsnabba ränteuppgångar som svenska hushåll redan brottas med, där räntorna på nya bolån i princip har trefaldigats på lite drygt ett år.

– Det kommer att dra ned svensk ekonomi, säger Persson.

Tror inte på skattesänkningar

Plåster på såren i form av skattesänkningar tror han inte får plats i budgeten för 2024, som regeringen ska presentera för riksdagen i september.

– Vi tror att finansministern och Finansdepartementet kommer att köra det försiktiga spåret, säger Persson.

Annars ser han en risk att finanspolitiken blir för expansiv, vilket kan öka trycket nedåt på kronan och försvåra Riksbankens arbete att få bukt med inflationen.

– Kronan gör det svårare och ökar inflationsriskerna, säger han.

På bostadsmarknaden får samtidigt köpare och säljare allt svårare att hitta varandra i budgivningarna, enligt Mattias Persson.

Bostadspriser faller ytterligare

Nedgången för bostadspriserna 2022 har stannat av i år. Enligt Swedbank ligger priserna nu i snitt cirka 13 procent från toppen. Och den tidigare dystra prognosen om ett prisfall på 20 procent är inte längre huvudscenariot.

– Men vi tror att det kommer att falla ytterligare lite under hösten, säger Mattias Persson.

I juni 2024 – om den inhemska tjänsteinflationen har mattats av och kronan stabiliserat sig – räknar han med att Riksbanken inleder en serie räntesänkningar. Enligt prognosen slutar det på 2,50 procent till slutet av 2025.

Då kan bostadspriserna återhämta sig igen – även med draghjälp från tvärniten för bostadsbyggandet, som Swedbanks ekonomer tror kommer ligga på 30 000 bostäder per år 2023-2025.

Joakim Goksör/TT

Fakta

Swedbank räknar med att den svenska ekonomin krymper med 1,1 procent i år och fortsätter minska med 0,3 procent 2024. Först 2025 vänder det tydligt uppåt, med en återhämtning på 2,5 procent i tillväxt.

Inflationen beräknas falla till 4,8 procent i december 2023 och fortsätta ned till 2,8 procent ett år senare och 1,1 procent i december 2025.

Arbetslösheten beräknas öka till 8,2 procent 2024 och ligga kvar där 2025. I år ligger arbetslösheten i snitt på 7,5 procent, enligt Swedbanks prognos.

Kronan antas nå en ny botten mot euron i december, kring 12:10 kronor per euro. Sedan räknar Swedbank med att kronan återhämtar sig till en kurs på 10:80 kronor per euro till december 2025.

Swedbanks prognos för Riksbankens styrränta toppar på 4,25 procent efter två höjningar i höst. Sedan antas styrräntan sänkas stegvis till 2,50 procent i december 2025, med början i juni nästa år.

Källa: Swedbank Economic Outlook